Janjetina i povrće na marokanski način

U marokanskoj kuhinji najzastupljenije meso je teletina i janjetina, a obično se poslužuju uz kus-kus – tradicionalno berbersko jelo od pšenice. Uživajte u ovoj vrhunskoj deliciji

janjeći but, cijeli ili narezan na kockice

morska sol, svježe mljeveni crni papar

šaka suhih marelica iz ekološkog uzgoja

2 velike glavice ljubičasta luka, sitno nasjeckanog

2 glavice češnjaka, sitno nasjeckanog

10 rajčica šljivar, oguljenih i narezanih

2 dl janjećeg temeljca ili vode

4 veće tikvice, narezane na veće komade

muškatna tikva od oko 1/2 kg, oguljena i narezana na kockice

2 lovorova lista

vezica peršina, sitno nasjeckanog

Marinada:

3 žlice maslinovog ulja

3 grančice svježeg ružmarina, sitno nasjeckanog

žlica crvene paprike

žličica cimeta

pola žličice kima

pola žličica korijandra

pola žličice đumbira u prahu

prstohvat šafrana

½ kg kus kusa

Meso posolite i popaprite, marinirajte s pola marinade pa ostavite u hladnjaku nekoliko sati, najbolje preko noći. Ostatkom poslije marinirajte tikvice i muškatnu tikvu. Namočite glinenu posudu u vodu najmanje 10 minuta. Za to vrijeme u vruću vodu stavite suhe marelice da nabubre. U još mokru posudu stavite meso, suhe marelice, luk, češnjak, lovorov list i rajčice pa zalijte janjećim temeljcem ili vodom. Poklopite, stavite u hladnu pećnicu, uključite je na 190 stupnjeva i pecite 1 sat. Dodajte tikvice i tikvu, po potrebi vode i pecite još 45 minuta. Pospite peršinom i poslužite uz kus kus.

Maja Danica Pečanić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci