Iranski namaz od patlidžana

Prošetajte svijetom uz recepte iz kuharice Maje Kefeček i isprobajte njen iranski namaz od patlidžana (Kashkeh bademjan)

2 patlidžana
2 luka, narezana na kockice
2 žlice pasate
2 žlice suhe metvice
2 češnja češnjaka
2 - 3 žlice maslinova ulja
4 žlice jogurta od soje
malo crnog papra
malo kurkume
sol

Patlidžan ogulite i narežite na kockice, posolite, pustite oko jedan sat da odstoji pa ocijedite tekućinu koju ispusti. Na tavi zagrijte jednu žlicu maslinova ulja i dodajte mu suhu mentu. Malo popržite metvicu na laganoj vatri – čim osjetite miris, maknite je s vatre i stavite sa strane. Dodajte još malo ulja pa pirjajte luk dok malo ne potamni. Stavite sa strane.

U istoj tavi na maslinovu ulju pirjajte češnjak i patlidžane 10 - 15 minuta dok patlidžan ne omekša. Dodajte pasatu, prženi luk (ostavite ga malo za ukras) i sojin jogurt. Kuhajte još 5 minuta.

Kada sve bude mekano, lagano izgnječite vilicom ili lagano izmiksajte malom brzinom u blenderu tako da se smjesa ne pretvori u potpuno glatku pastu pa dodajte kurkumu, papar i sol.

Ukrasite po želji s još malo jogurta, prženim lukom i prženom mentom, a možete poslužiti i uz malo svježe metvice.

Maja Kefeček iz kuharice 'Namazi i umaci' u izdanju Planetopije

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci