Indijski začini

Čuli ste za curry, kim, garam masalu, ali ne znate kakvi su to točno začini i za što se koriste? Evo osnovnih karakteristika

 Curry

Riječ curry dolazi od južnoindijske riječi khari koja se rabila za sve vrste umaka. Većina curryja sadržava: korijandar, kurkumu, kumin i fenugrik. Ovisno o receptu, dodaju se još i komorač, klinčić, gorušica, kardamom, muškatni oraščić, crveni papar, crni papar i cimet. Veliki kuhari uvijek sami rade svoj curry.

 

Kim

Dodaje se u raženi kruh, u jela od zelja i juhe. Najbolja aroma postiže se ako se u jelo stavi 15 minuta prije kraja kuhanja. Mljeven ili u zrnu, dodaje se kao začin u curryje, juhe i variva.

 

Garam masala

Ime ove sjevernoindijske mješavine začina znači "topli začini" jer grije tijelo. Recepata za garam masalu ima koliko i kućanstava u Indiji. Osnovni, najčešće dodavani sastojci su: klinčići, cimet, kardamom, papar, lovorov list, kumin i korijandar. Smeđe je boje, opojna i bogata mirisa i vrlo aromatična.

 

Kardamon

Taj začin daje aromu pudinzima od riže, kolačima, chutneyima (umacima) i jedan je od sastojaka garam masale. Regulira probavu i potiče metabolizam.

 

Korijandar

Mljeven ili u zrnu, dodaje se kao začin u curryje, juhe i variva. U kombinaciji s kuminom tvori začinski prah dhania-jeera (dhania-đira), čestu mješavinu začina u indijskoj kuhinji.

 

 

 

Magda Dežđek, Kristina Ivčić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci