Indija

Kad zahladi, poigrajte se okusima i bojama Indije. Snažni začini od kojih mnogi djeluju kao antiseptici zaštitit će vas od zimskih tegoba, a žarke boje prizvati sjećanja na ljeto. Dašak egzotike u vašem domu razbit će svaki trag jesenske monotonije

Mnoštvo voća, povrća i mahunarki, snažnih začina, a malo mesa, karakteristike su koje krase indijsku kuhinju. Ono što je njezina prva odlika su raznovrsne boje koje mame oči jednako koliko i okusne pupoljke. Druga je svakako raznolikost. Različiti krajevi ove živopisne zemlje imaju sasvim drukčije kulinarske običaje, a ostatak svijeta kada govori o indijskoj kuhinji, raspolaže tek malim dijelom tog velikoga bogatstva. Kad svladate pojmove kao što su garam masala (mješavina začina), chutney (slatko-kiseli umak), dal (različite vrste suhog graška i leće), chapati (vrsta pogače), možete krenuti u ovu istočnjačku kulinarsku avanturu.

indija3

Kuhane kruške na kremi od suhih smokava (za 4 osobe)

  • 4 velike kruške
  • 250 g suhih smokava
  • jabuka, narezana na kocke
  • 1/2 šalice jabučnog soka
  • 1 dl vode
  • zvjezdica anisa
  • 2 prstohvata kurkume
  • prstohvat soli
  • 1/2 žličice mljevenog kardamoma
  • 1/4 žličice cimeta
  • sok pola limuna

Ogulite i raspolovite kruške pa ih stavite kuhati u 1 dl vode. Dodajte prstohvat soli, anis i kurkumu. Kuhajte ih dok potpuno ne omekšaju. U drugu posudu u jabučni sok stavite kuhati suhe smokve i jabuku. Dodajte cimet i kardamom. Kuhajte dok sok ne ispari, a zatim još tople sameljite štapnim mikserom ili u multipraktiku. U glatku kremu dodajte sok od limuna. Na kremu položite kuhane kruške.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci