Humus s krastavcima

Dovoljno zasitno, a lagano i osvježavajuće jelo idealno je za ljetne vrućine

1 krastavac
2 češnja češnjaka
1 žlica sjemenki lana
limenka slanutka
2 žlice tahinija ili maslinova ulja
2 žlice limunova soka
sol i svježe mljeven papar
mljeveni kumin
mljevene ljute papričice
listići svježeg peršina ili metvice
narezane masline ili poprženi sezam za ukrašavanje

Krastavac ogulite, očistite od sjemenki i narežite na kockice. Češnjak oljuštite i krupno narežite. Sjemenke lana smiksajte u blenderu pa promiješajte kako ne bi ostale na dnu posude. Zatim dodajte tri žlice vode, narezani krastavac i češnjak te smiksajte tako da se sastojci potpuno usitne. Dodajte ocijeđeni i isprani slanutak iz limenke, tahini ili maslinovo ulje i limunov sok pa smiksajte. Začinite po ukusu solju, paprom, mljevenim kuminom i ljutim papričicama. Umiješajte i nasitno nasjeckane listiće peršina ili metvice. Prebacite u zdjelu i ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi. Prije posluživanja ukrasite narezanim maslinama ili pospite poprženim sjemenkama sezama.  


Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci