Gusta juha od cvjetače s harisom i bademima

Marokanska kuhinja iznimno je bogata i zanimljiva. Krase je šarolika obilježja sjevernoafričkih, mediteranskih, andaluzijskih i berberskih utjecaja. Naglasak je na svježim lokalnim namirnicama i puno voća i povrća. Ispobajte juhu od cvjetače na marokanski način

1 velika glavica cvjetače
40 g badema
2 žlice maslinova ulja
2 češnja češnjaka
1 žlica harise
1,5 l povrtnog temeljca
sol i papar

Cvjetaču operite i natrgajte na cvjetove. Bademe tostirajte na suhoj tavi pa odvojite jednu žlicu za posluživanje, a ostale sameljite.

Na dvije žlice maslinova ulja prepržite zgnječeni češnjak i harisu. Pržite vrlo kratko, samo da zamiriše, pa dodajte cvjetaču. Nastavite pržiti, neprestano miješajući, dok se cvjetača lagano ne karamelizira.

Dodajte mljevene bademe i temeljac, samo toliko da pokrije cvjetaču. Smanjite vatru i kuhajte polupokriveno na umjerenoj vatri dok cvjetača potpuno ne omekša. Po potrebi, dodajte još malo temeljca ili vode.

Kada cvjetača omekša, štapnim mikserom sve usitnite u gustu juhu. Doradite okus solju i paprom te još kratko prokuhajte.

Poslužite uz preostale bademe koje ste nakrupno nasjeckali.

Harisa

Harisa je pasta od pečene crvene paprike sa začinima i ljutom papričicom, karakteristična za tunisku i marokansku kuhinju. Možete je kupiti, no lako je možete napraviti i sami

*za harisu
1 crvena rog paprika
½ žličice kumina
½ žličice korijandra
½ žličice kima
2 žlice maslinova ulja
1 ljutika (ili mala glavica luka), nasjeckana
2 češnja češnjaka, nasjeckana
3 - 4 suhe ljute papričice
2 žlice pirea od rajčica
1 žlica limunova soka
½ žličice soli

Rog papriku ispecite na grilu ili na plinskom plameniku tako da joj koža pocrni sa svih strana. Ostavite je kratko u dobro zatvorenoj posudi, potom je ogulite i očistite od sjemenki.

Kumin, korijandar i kim tostirajte na suhoj tavi, ali vrlo kratko, samo da zamirišu. Prebacite ih u mužar i usitnite. Maslinovo ulje zagrijte u dubljoj tavi pa na njemu prepržite luk, češnjak i suhe papričice. Pržite ih dok se dobro ne karameliziraju.
Prebacite ih u blender, dodajte usitnjene začine, pečenu papriku, pire od rajčice, limunov sok i sol. Sve dobro izmiksajte. Spremite u staklenku i koristite kao začin, prema ukusu. Ljutinu umaka možete kontrolirati dodavanjem više ili manje ljutih paprika.

Andrea Cukrov

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci