Dal od crvene leće

Za rasprostranjenost leće u svjetskim kuhinjama zaslužna je njezina raznovrsnost - odlično se slaže s većinom začina, laka je za pripremu te sadrži malo kalorija i gotovo ništa masnoća. Planirajte je i u svom jesenskom meniju

DAL OD CRVENE LEĆE
(sastojci za 4 osobe)

100 g crvene leće
1 sitno sjeckani luk
2 češnja češnjaka
1 veća rajčica isjeckana na kockice
1 tikvica isjeckana na kockice
komadić naribanoga svježeg đumbira
½ žličice mljevene slatke paprike
½ žličice mljevenog korijandra
1 žličica curryja
600 ml vode
1 žličica sjemenki gorušice
maslinovo ulje

U posudi za kuhanje popržite tikvicu na malo maslinova ulja na srednje jakoj vatri te dodajte luk i češnjak. Izmiješajte, dodajte leću i sve začine osim sjemenki gorušice i soli. Kratko popržite i dodajte rajčicu. Izmiješajte i nakon dvije minute dodajte vodu. Ostavite da proključa. Kada zavrije, poklopite, smanjite temperaturu i pustite da se krčka oko 20 minuta, tj. dok se leće ne skuha. Kad se skuha, maknite poklopac i kuhajte još pet minuta. Po želji dodajte sol. Nakon toga maknite s vatre.
Na tavi zagrijte žlicu maslinova ulja i dodajte sjeme gorušice. Kada počne pucketati, sklonite s vatre i prelijte preko leće. Poslužite toplo uz rižu i, po želji, uz indijski kruh naan.

Nevenka Zelunka-Cvijetić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci