Ciambelline s vinom

Trebate li nešto napraviti u posljednji čas, ovi keksići s vinom odličan su izbor: ne samo da se rade od sastojaka koje sigurno uvijek imate kod kuće nego se mogu varirati na više načina – napraviti s bijelim ili crnim vinom, slatke ili slane, uvaljane u šećer s cimetom…

500 g brašna

prstohvat soli

125 g svijetloga smeđeg šećera (za slatke)

1 žličica sode bikarbone

125 ml vina

125 ml ekstradjevičanskoga maslinova ulja

1 žlica sambuce (likera s anisom) ili drugog likera

 

Brašno pomiješajte sa solju (možete ga i prosijati). U zdjelu stavite šećer (ako radite slatke), sodu bikarbonu, vino, maslinovo ulje i liker. Dobro promiješajte da se šećer rastopi. Postupno dodajte brašno, povežite sastojke vilicom, a zatim zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto omotajte plastičnom folijom te ga ostavite u hladnjaku 1 sat. Potom ga kratko ostavite na sobnoj temperaturi kako biste ga mogli oblikovati. Od tijesta oblikujte uske valjke poput debljeg užeta, a od njih kolutiće. Možete oblikovati i vjenčiće: uzmite dva "užeta" od tijesta pa ih omotajte jedan oko drugoga, a zatim tako isprepletene oblikujte u kolutić. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Pečene keksiće ohladite na rešetki.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci