Chutney od jabuka

Chutney je indijski slatko-kiselo-ljuti umak, a u našem receptu dominiraju domaće jabuke i aronija. Takav umak treba biti dobro začinjen pa nemojte štedjeti na začinima, a umjesto šećerom, slatkoću postignite kvalitetnim cvjetnim medom

1 kg jabuka
50 g suhih aronija
3 srednje velike ljutike
1 žličica mljevenoga suhog đumbira
1 žličica sjemenki gorušice
3 klinčića
3 žlice meda
sok 1 limuna

Jabuke operite, ogulite i narežite na kockice. Ako su domaće, neprskane, ne trebate ih guliti. Aroniju namočite pola sata u vrućoj vodi. Ljutiku nasitno nasjeckajte.
U velikom loncu pomiješajte jabuke, ocijeđene aronije i ljutiku.

Dodajte đumbir, gorušicu, klinčiće i med te sve kuhajte na srednje jakoj vatri. Povremeno miješajte kako ne bi zagorjelo, a po potrebi dodajte i malo vode.
Kuhajte oko dva sata da se svi sastojci potpuno skuhaju i prožmu. Pred kraj kuhanja dodajte i sok jednog limuna.

Skuhani chutney prebacite u sterilizirane staklenke, dobro ohladite i pospremite.
Chutney odlično prija uz mesno pečenje kao hladni umak, a može se poslužiti i uz hladne nareske.

Andrea Cukrov

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci