Biryani - basmati riža sa sjemenkama

Basmati riža smatra se kraljicom riže. Ajurveda njenu upotrebu preporučuje u svim prilikama jer je hranjiva, ne sadrži sluz i lako se i brzo probavlja. Kuhana u kombinaciji s mahunarkama, poput ‘dahla’, i različitim vrstama leće, jelo će obogatiti savršenim bjelančevinama, posebno poželjnim u prehrani vegetarijanaca i nužnima u hladnije dane

Sastojci:
200 g basmati riže
4 dl filtrirane vode
1 velika žlica ghee maslaca
1 čajna žlica himalajske soli
¼ čajne žlice kurkume
1⁄₈ čajne žlice šafrana
po 50 g prepečenih sjemenki bundeve, suncokreta i sezama
50 g namočenih grožđica
2 jušne žlice svježeg korijandra ili peršina

Priprema:
U dubljoj posudi zagrijte ghee pa dodajte basmati rižu te, miješajući, pržite dok ne dobije boju bisera. Na ovaj će način riža biti samo djelomično termički obrađena, a ghee će svako zrno obložiti pa se neće lijepiti jedno za drugo. Dodajte kurkumu, šafran, himalajsku sol i vodu. Kad proključa, poklopite, isključite vatru i ostavite na štednjaku 15-ak minuta. Kuhate li na plinskom štednjaku, vatru smanjite na najmanju jačinu. Znak za savršeno skuhanu rižu je kada zrna na površini stoje nakostriješena poput ježevih bodlji. Dodajte ostale sastojke i lagano promiješajte. Poslužite toplo uz curry i chutney od jabuka.

Dejan Jovanović Dhanur

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci