Znamo što ćete raditi ovaj vikend: Mindfulness stručnjakinja osmislila je za vas retreat kod kuće

Njega uma i tijela postala je imperativ ako želimo dobro funkcionirati sa svime što nam donosi dan, mjesec i godina. Sva sreća, danas postoji način da si pomognemo, a mi donosimo fantastične savjete!

Jeste li za bijeg kod kuće?

Priželjkujete li jedno od onih all-inclusive wellness retretova, ali se stalno vraćate istom zaključku kao i većina nas? Taj zaključak je: "Nemam vremena ni novca."

Ova povlačenja vjerojatno vrijede svake lipe i trebala bi biti prioritet u našim prekomjerno napornim, pretrpanim i prebukiranim rasporedima. Svi znamo da ako nemate vremena za brigu o sebi i opuštanje, da ste tada glavni kandidat za retreat - ili pauzu bilo koje vrste!

Pod pretpostavkom da si uistinu ne može priuštiti wellness bijeg za vikend, mi ga donosimo vama. Mindfulness stručnjakinja Dubravka Fazlić sa svojom je suradnicom Marom Kraljević osmislila dvodnevni mindfulness retreat kod vaše kuće.

8 zlatnih savjeta

Svrha retreata kod kuće je stvoriti ritam koji nam omogućuje da utišamo svoj um, njegujemo svoje tijelo i promatramo sadašnje okolnosti s otvorenim srcem i prihvaćanjem. "Da bi ovo postigli potrebno je vrijeme koje ćemo posvetiti razvoju svoje prakse meditacije i mindfulnessa", kaže Dubravka Fazlić, mindfulness stručnjakinja.

"Poput svake druge vještine potrebno ju je prakticirati i vježbati. Ako ne vježbamo, ostaje skrivena u nama. Kada je razvijamo, ona raste i postaje stabilna te tada osjetimo stvarne dobrobiti bivanja u trenutku."

1. Napravite raspored Za vas kojima meditacija tek ulazi u život važno je stvoriti raspored i napraviti rutinu kako bi bili dosljedni u stvaranju nove vještine.

2. Postavite namjeru za retreat Namjera daje smjer i fokus i ovdje je za naš um kako on ne bi aktivno tražio smjer što ćemo raditi. Kada postavimo namjeru odgovaramo si na pitanje što ću raditi.

3. Slušajte audio meditacije

4. Kreativno i opušteno pristupite izradi obroka

5. Otvorenog uma i s prihvaćanjem Štogod da primijetite da vam je došlo u meditaciji (može se pojaviti zabrinutost, sumnja, dosada, pospanost, frustracija, iritacija) primijetite i svoj fokus prebacite na vođenu meditaciju.

6. Može vam biti korisno da vodite dnevnik misli 

7. Odvojite koju minutu u danu da budete sami sa sobom i u tišini.

8. Zabavljajte se i uživajte

žena

Prvi dan

Započnimo dan s namjerom i mindfulness treningom uma. Ono što primijetimo u našem unutarnjem okolišu kroz meditaciju može nam se ne svidjeti. Zato je tu važan stav koji primjenjujemo kada učimo prakticirati mindfulness. To je stav prihvaćanja i nježnosti prema sebi i prema onome što primijetimo da je prisutno u nama.

Meditacija: započnimo dan s namjerom

Mali dnevni rituali

Mnoge stvari će nam odvlačiti pažnju poput poziva, televizije, društvenih mreža. Tu su i nesvjesni obrasci koji podržavaju te naše navike. Mindfulness je način da primijetimo distrakcije i obrasce ponašanja.

Uz formalnu praksu meditiranja postoje i neformalne prakse koje možemo prakticirati kroz dan, poput mindful kuhanja, ispijanja kave ili čaja, tuširanje. Svaki trenutak možete iskoristiti da vaš um bude u sadašnjosti. Tamo gdje tijelo uvijek je.

žena

Čaj

Svima nam je poznato kako englezi uživaju u rituali ispijanja čaja u popodnevnim satima. Vjerujem da doista ima nešto posebno u tome. Na polovici dana,zastati i uživati u trenutku. pokušajte primijeniti i to u svojem vikendu, odaberite okus u kojem uživate, možda imate i spremljen u staklenci sušene listove mente ili majčine dušice. Napravite sami sebi čaj, ulijte ga u lijepi čajnik; a zatim ga ispijajte u lijepim šalicama koje možda čuvate samo za posebne prigode. Vidjet ćete kako je lijepo sebi ugađati.

Smoothie

Možda vam kroz dan padne malo energije, osim što je lijepo i malo odspavati popodne (do pola sata) i napuniti se za ostatak popodneva; pokušajte umoru doskočiti sa jednostavnim smoothijem. Ukoliko nemate blender, iscjedite si limun i dodajte malo meda; jednako tako si možete iscijediti i naranče. ako imate blender, onda doista nema granica. Smoothie lijepo servirajte u visoku čašu, dodajte nekoliko kockica leda i slamku. Zamislite da ste na nekom egzotičnom otoku…

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci