Život na pedalama

Naučiti voziti bicikl djetetu je istovjetno osvajanju svijeta. A onda, kako odrastamo, navika pedaliranja postaje samo lijepa uspomena. Vrijeme je da je oživite

Jeste li znali da je na biciklu otkrivena teorija relativnosti? Otkrio ju je Albert Einstein pedalirajući na svojem ljubimcu. Možda to ne bi bilo moguće da je radije igrao tenis, mučio se s dizanjem utega ili plivao. Vozeći bicikl Einstein je imao dovoljno vremena za razmišljanje, promatranje svijeta, i pritom nije bio opterećen umorom koji se javlja kod bavljenja nekim drugim sportovima. Upravo zato što bicikl ne opterećuje previše, a istodobno pruža niz dobrobiti za zdravlje, sve više postaje omiljena rekreacija, prometno sredstvo i, kako redoviti biciklisti kažu, način života.

Vaša prva vožnja ovog proljeća

Iako ste već u formi i zdravi, bicikl u početku vozite najviše 10-15 minuta dnevno. Ako nakon nekoliko dana kratke vožnje nemate nikakvih zdravstvenih problema, svaku iduću vožnju produljite za nekoliko minuta. Bicikl je važno voziti redovito, najprije jedanput tjedno, a zatim nekoliko dana u tjednu. Za kupnju bicikla evo nekoliko savjeta: Najvažnije je znati kuda i koliko ćete se voziti. Odgovorom na to pitanje doći ćete do modela koji najviše odgovara vašim potrebama. Za vožnju po gradu, odlazak na posao, tržnicu ili tek na špicu na kavu u odjeći koju inače nosite treba vam city bike, koji može poslužiti i za rekreaciju na Jarunu i Bundeku vikendom. No ako planirate svake nedjelje juriti niz Sljeme po šumi, trebat će vam brdski bicikl. Ako želite putovati biciklom, onda su najbolji trekking ili touring modeli. Današnji bicikli osiguravaju udobnu vožnju, košarice i bisage za prijevoz stvari i omogućuju nam da se vozimo u odjeći u kojoj se inače krećemo.

Kristina Ivčić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci