Želite više čitati ili želite da vaše dijete više čita? Poslušajte savjete knjižničarke

Pet odličnih savjeta knjižničarke Valentine Namesnik

Valentina Namesnik osnovala je knjižni klub za mlade Moja mala čitaonica

Valentina Namesnik osnovala je knjižni klub za mlade Moja mala čitaonica

Generacija današnjih učenika mahom izbjegava čitati knjige. Televizija, pametni telefoni, računala i internet ne pridonose upoznavanju mlađe generacije s kulturom čitanja. Kako bi to promijenila, zagrebačka školska knjižničarka Valentina Namesnik osnovala je knjižni klub za mlade Moja mala čitaonica. „Kao školska knjižničarka želim mlade potaknuti na čitanje, u opuštenoj atmosferi razgovarati s njima o pročitanoj knjizi, a pritom nastojim da nam bude zabavno“, kaže ova magistra bibliotekarstva.

Njen se knjižni klub održavao jednom mjesečno u zagrebačkoj knjižari Hoću knjigu, a za svaki susret dogovarao se novi naslov. Ovo su Valentinini savjeti za male i velike čitače:

1. Prije čitanja, istražujte! Uzmite si vremena i pregledajte police knjižnice ili knjižare.
2. Ako ste pročitali knjigu koja vam se svidjela, istražite cijeli opus istog autora.
3. Počnete li čitati knjigu koja vam se ne sviđa i nikako vam ne uspijeva zaokupiti pažnju, odložite je. Slobodno joj se vratite nakon nekog vremena. U redu je ako nam neka knjiga ne odgovara ili ako nam ne odgovara u određenom životnom razdoblju. Nemoguće je pročitati sve knjige, zato čitajte one koje vam odgovaraju.
4. Vodite dnevnik čitanja! Zapisujte u njega pročitane knjige, najdraže citate i vlastite komentare. Ako vam nije dovoljno samostalno bilježenje, potražite knjižni klub gdje ćete s drugim čitateljima razgovarati o pročitanim knjigama.
5. Čitajte od svega pomalo: pročitajte knjige koje slove kao knjige koje morate pročitati, zatim knjigu koja munjevitom brzinom odlazi s polica knjižara, pročitajte ponovo knjigu iz lektire koja vam je ostala u sjećanju kao najdraža, jednom prosudite knjigu prema koricama i pročitajte onu čija vam se naslovnica najviše sviđa.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci