Zbog trčanja sam postala bolja mama: Kako je odvajanje vremena za sebe dobitak za sve...

Svejedno hoćemo li vrijeme za sebe iskoristiti za kakvu tjelesnu aktivnost, kao što je trčanje, ili nešto drugo, poput šivanja ili sviranja instrumenta, bitno je da je to vrijeme samo za nas i da ga ne koristimo za nešto što moramo obaviti taj dan. Odvajanje vremena za sebe koristi nam na brojne načine, nećete vjerovati na koja sve područja života utječe...

Trčanje mi je pomoglo da budem bolja mama

"Kao mladoj mami, trčanje mi je bilo vrlo važno. Kad sam rodila sina, život se vrtio oko njega. Hranjenje, mijenjanje pelena, ljuljanje, googlanje je li nešto normalno. 'Diše li?' Ah... Osoba koja sam bila prije njega gotovo je izletjela kroz prozor. No trčanje je bilo moje vrijeme. Ono je bilo stara poznata utjeha, kad sam opet bila svoja te mi je pomoglo da ponovno uspostavim kontakt sa sobom. Pomoglo mi je da budem bolja mama", piše Aimee Stotts, autorica bloga My Two Cents & More.

Tako lako posao, prepun raspored, roditeljske zadaće... preuzmu naš život, a mi kao da izgubimo sebe u tom procesu. Rastrgani među brojnim obvezama, imamo malo vremena da napunimo baterije. Zbog toga je važno češće reći "ne" nekim stvarima. I ne stati na tome, nego time oslobođeno vrijeme posvetiti sebi.

Svejedno hoćemo li to vrijeme iskoristiti za kakvu tjelesnu aktivnost, kao što je trčanje, ili nešto drugo, poput šivanja ili sviranja instrumenta, bitno je da je to naše "vrijeme samo za sebe" i da ga ne koristimo za nešto što moramo obaviti taj dan. Nalaženje vremena za sebe koristit će nam na brojne načine, od kojih A. Stotts ističe:

1. Posvećenost i prisutnost u aktivnosti

Hobiji imaju moć da nas uvedu u mentalno stanje u kojem smo potpuno uronjeni u ono što radimo, s čime se često povezuju uživanje i sreća. To stanje djeluje okrepljujuće i daje nam energiju, povećava usredotočenost, samopouzdanje i kvalitetu naše izvedbe. Kad ste u tom stanju, tada ste prisutni, sada i ovdje. Što znači da, primjerice, niste zabrinuti zbog razgovora sa šefom ili se ne zamarate time što ćete kuhati za objed.

2. Poticanje uzbuđenja i zadovoljstva

Dok potiču pozitivan stres, hobiji nas oslobađaju onog negativnog. Zahvaljujući njima probleme više doživljavamo kao izazove, osjećamo uzbuđenje zbog života. Kad se bavimo hobijem, uzimamo pauzu od ostalih stvari koje moramo raditi – a opet nešto radimo, i to sa svrhom. To nešto ima svoje izazove, što izaziva uzbuđenje. Oslobađanje od stresa dobro je i za tjelesno i za duhovno zdravlje, dok se zbog osjećaja svrhovitosti osjećamo ispunjenijima.

3. Podizanje samopouzdanja

Zahvaljujući bavljenju hobijem, osjećat ćemo se bolje nakon teškog dana, ali ne samo zbog odvlačenja pozornosti i olakšavanja stresa. Ono također pozitivno utječe na vlastiti osjećaj sebstva. Naime, pomisao da nas definira samo jedna stvar u životu može uzrokovati tjeskobu, depresiju, osjećaj izgaranja jer nam se život vrti samo oko posla, roditeljskih obaveza ili bilo čega drugoga što vam je važno. Ako vas definira određeno područje vašeg života, upozorava A. Stotts, vaše će samopouzdanje pretrpjeti teži udarac kad stvari ne budu tekle glatko. No ako je to područje samo jedan aspekt vaše osobnosti, s time ćete se puno lakše nositi.

4. Širenje poznanstava

"Uživam u pričanju, čitanju i slušanju onoga što drugi govore o trčanju. Kad netko drugi uživa u trčanju, osjećam se malo više povezana s njim", kaže A. Stotts. Kojim god da se hobijem bavite, za njega su zasigurno zainteresirani i drugi ljudi. To će vas zanimanje povezati s njima. Možete se zateći u razgovoru s nekim s kime inače ne biste imali tu priliku. I ne samo da ćete imati o čemu razgovarati nego će to biti nešto o čemu ćete uživati razgovarati.

"Postoji li nešto što ste oduvijek željeli činiti, ali jednostavno za to niste imali vremena?" pita Aimee Stotts te savjetuje: "Malo stavite sebe na prvo mjesto i nađite to vrijeme. Koristi su vrijedne toga."    

Izvor: nosidebar.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci