Zašto treba čitati na godišnjem...

Zato što knjiga opušta više od ičega. Zvonjava mobitela, e-mailovi, kupnja sitnica u posljednji trenutak, spremanje za put, proganjaju nas i danima nakon što smo već doputovali na odmor. Za potpunu opuštenost nije više dovoljan odmor od posla, a ponekad ni lijepo plavo more i zrake sunca, no za to može poslužiti knjiga

U istraživanju provedenom na Sveučilištu Sussex pokazalo se kako čitanje smanjuje razinu stresa za 68 posto, ispijanje kave ili čaja za 54 posto, šetnja za 42, a videoigrice za 21 posto. „Izgubiti se u knjizi ultimativan je način relaksacije“, zaključio je voditelj istraživanja, neuropsiholog dr. David Lewis.

„To je posebno korisno naglasiti u nestabilnim ekonomskim vremenima, kada svaki čovjek žudi za određenim bijegom. Uopće nije važno kakvu literaturu čitate. Lutajući knjigom, dok istražujete svijet autorove mašte, na trenutak zaboravljate sve svoje brige i probleme“, objašnjava Lewis. No knjiga ne godi ljudima samo zato što nudi bijeg od stvarnosti.

Dapače, ona na svojim stranicama mnogima daje potvrdu, rješenje, inspiraciju. Prisjetite se samo u koliko ste tuđih rečenica pronašli sebe, doživjeli déjà vu ili, pak, čitali o nekom gradu, a zatim sasvim slučajno dobili priliku posjetiti ga. Između knjige i čitatelja postoji neka neobična veza koja, ako se njeguje, omogućuje posebne trenutke.

Izgovora za nečitanje ljeti – nema. Iako je sve poskupjelo, godišnje pretplate u gradskim knjižnicama i dalje iznose svega 50-ak kuna. Ljetni rok posudbe traje dulje pa desetak knjiga možete držati sve do početka školske godine. Neka vam ovo ljeto protekne u ljubavi, smijehu, putovanju i univerzalnim znanjima. Naime, upravo takvu literaturu predlažu naši sugovornici koji ne kreću na putovanje bez knjige.

Kristina Ivčić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci