Vikend-izletišta za bijeg iz grada

Bogata ponuda domaćih izletišta sve je raskošnija. Istražite nepoznate predjele Slavonije, kušajte tradicionalne gastronomske poslastice, družite se s dobrim dupinima, pronađite skriveni kutak za obiteljski piknik...

Rijeka Spačva

Rijeka Spačva

1. ZELENO UTOČIŠTE U srcu šuma Gorskoga kotara, Javorova dolina, udaljena pola sata od Rijeke, odnosno sat vremena od Zagreba, skriveni je dragulj za ljubitelje divlje prirode. Ova zelena oaza prostire se na 10 hektara livada, šuma, jezera i potočića koji izviru na samom imanju. Smještaj u tri rustikalne, drvene kuće pruža toplu atmosferu doma. Šetnja, planinarenje, igranje malog nogometa ili brčkanje u zatvorenom bazenu samo su neke od aktivnosti kojima možete ispuniti dan. Više na: www.maplevalleycroatia.com.

2. U POTRAZI ZA DUPINIMA Privlači li vas morski svijet, uputite se u Veli Lošinj gdje je organizacija Plavi svijet već otvorila sezonu gledanja dupina. Izlet brodom u potragu za nekom od grupa 180 lošinjskih dobrih dupina fantastično je iskustvo jer ih možete vidjeti izbliza. Ako imate sreće, dupini mogu prići brodu i plivati u pramčanom valu, a možete ih čuti i kako se glasaju. Nakon izleta ulaznicu možete iskoristiti za besplatni ulazak u Lošinjski edukacijski centar o moru, gdje ćete naučiti nešto više o ovim fascinantnim životinjama. Rezervirajte svoje mjesto na brodu na www.dolphin-watching.com.

3. OBITELJSKI PIKNIK Tražite li mjesto za obiteljske proslave ili za team building u blizini metropole, Etno park Zagreb je prava destinacija. Nedavno otvoren u mjestu Mala Mlaka, pokraj Velike Gorice, privući će ljubitelje tradicije i domaćih delicija. Na samom ulazu u Etno park smješten je stoljeće star turopoljski čardak u kojemu možete razgledati unikatni namještaj iz različitih povijesnih razdoblja. Šetnjom po imanju otkrit ćete ljetnikovac, prostrani voćnjak iz kojeg se pruža pogled sve do Sljemena, veliko dječje igralište i brojne tratine za piknik. Više na: www.etnoparkzagreb.com.

4. BRODOM PO RIJECI Srijemska općina Nijemci sve je popularnija, i to zbog vožnje katamaranom Sveta Katarina po Bosutu i Spačvi, rijekama koje okružuje netaknuta priroda – gusta hrastova šuma koju nastanjuje više od 100 različitih vrsta ptica i brojne druge vrste životinjskog i biljnog svijeta. Vožnja izletničkim brodom može se kombinirati s jahanjem konja, unajmljivanjem bicikla ili čamca koji mogu poslužiti za samostalno otkrivanje prirodnih ljepota. Tipična slavonska okrepa – kušanje domaće hrane i pića u autentičnom ambijentu neizostavan je dio izleta. Više na: www.tz-opcinanijemci.hr.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci