Upoznajmo Hrvatsku: Tri aktivna proljetna izleta

Proljeće je idealno vrijeme za aktivni odmor. Odabrali smo vam tri posebna mjesta na potezu između Zagreba i Rijeke koja možda još niste "osvojili"

Planinarenje do Hahlića

Planinarski dom Hahlić nalazi se u zaleđu Rijeke. Ime je dobio po obližnje tri lokve koje se u lokalnom govoru nazivaju „hahlići“. Ovo područje pripada masivu Grobničke alpe, koji se tako naziva zbog bijelih kamenih vrhova koji njime vladaju.

Do Hahlića vodi više planinarskih puteva te možemo izabrati onaj koji nam najviše odgovara po težini. Put je veoma raznolik pa ćemo tako dio puta proći asfaltiranom cestom i širokim bijelim putem, ali ćemo se penjati i strmim uskim dionicama kroz borovu šumu.

Najuzbudljiviji trenutak ovog planinarenja je nagli izlazak iz šume na prostranstvo strmih zelenih livada. Na njima se pruža pogled koji obara s nogu, a livade nas svojom širinom ostavljaju bez daha. To je prizor koji puni baterije i daje snage za posljednji dio puta koji vodi upravo preko livada. Tada stižemo do lokvi i planinarskog doma gdje se možemo zasluženo odmoriti prije povratka, ili nastaviti put do najvišeg vrha ovog planinskog masiva, Obruča.

Ova planina pruža nezaboravna iskustva i prizore koje vrijedi imati u svome sjećanju.

izletHahlić je predivan i u zimskom ruhu...

Vražji prolaz i Zeleni vir

Nedaleko od Skrada nalazi se jedan od najljepših prirodnih fenomena Gorskog kotara.

Vražji prolaz je kanjon omeđen visokim strmim stijenama. Ulaz je dosta prostran, no kako put napreduje, tako kanjon postaje sve uži. Duž skoro cijelog puta pjeni se i žubori potok Jasle. Da bi se mogao prijeći, ovaj potok premošćuje niz drvenih mostića i galerija koji upotpunjuju uzbudljiv prizor.

Na samom kraju kanjona možemo posjetiti špilju Muževa hiža, no za to je obavezno ponijeti svjetlo. Špilja je kratka, ali prepuna zanimljivih kamenica.

Kroz kanjon se potrebno vratiti istim putem, nakon čega možemo nastaviti prema Zelenom viru. To je špiljsko jezero koje se nalazi pod 70 m visokom stijenom. Najljepši dio ove priče je visoki slap Curka koji se ruši preko stijene ispred samog špiljskog ulaza i s njim stvara prekrasnu bajkovitu sliku.

Vražji prolaz i Zeleni vir mjesta su koja nas podsjećaju na veličanstvenu moć prirode. Dok nas veličina stijena guta, dah nestaje, a uzbuđenje raste svakim korakom.

izlet

Park šuma Golubinjak i špilja Lokvarka

Još jedno mjesto u Gorskom kotaru idealno za odmor i rekreaciju. Na samom ulazu u park nalazi se ugostiteljski objekt te dječje igralište. Velika zelena čistina mami posjetitelje da zaigraju nogomet, badminton ili neki drugi sport, dok se u hladovini pod visokim stablima crnogorice može odmarati i roštiljati.

Za one avanturističkog duha, ovdje se nalazi i vrlo zanimljiva pješačka staza. Na njoj se mogu pronaći dvije manje špilje, otvor u stijeni „Paklena vrata“ te divovska jela stara preko 250 godina koju nazivaju Kraljicom šume.

Nedaleko od Golubinjaka nalazi se i špilja Lokvarka, najdublji turistički uređen speleološki objekt u Hrvatskoj. Dio za posjetitelje sastoji se od tri galerije i seže do 75 m dubine. Uređene osvjetljene staze vode nas kroz dvoranske prostorije prepune neobičnih reljefnih oblika, sve do zadnje galerije gdje se nalazi podzemno jezero.

Ovaj izlet pruža sve što je potrebno za prekrasan obiteljski odmor uz dozu rekreacije i avanturizma te tako omogućuje potpun odmor za duh i tijelo.

Zvjezdana Tintor

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci