U potrazi za Gobi - nevjerojatna priča o malome psu velikoga srca

U knjižare je stigao svjetski bestseler „U potrazi za Gobi“, nevjerojatna priča o osobnoj transformaciji maratonca koji je u pustinji pronašao psa lutalicu

Bura reakcija

Što nam znače kućni ljubimci? Zašto ih imamo i toliko volimo, ponekad i više od drugih ljudi? Magičan odnos čovjeka i psa svakodnevno prožima medijske prostore, a sada nam i ultramaratonac Dion Leonard nudi neke odgovore na ova pitanja.

Dion Leonard prije nekoliko godina nije imao namjere napisati knjigu. U njegovu životu nije bilo događaja od velikog značaja koje bi podijelio sa svijetom. No to je promijenila Gobi, malena kujica koju je pronašao u iscrpljujućoj utrci azijskom pustinjom. Njihovo prijateljstvo izazvalo je buru reakcija u javnosti, a odnedavno imamo priliku pročitati njihovu inspirativnu priču i na hrvatskom.

Intimna ispovijest čovjeka koji je bio vrlo tvrd i ambiciozan

„U potrazi za Gobi“ intimna je ispovijest čovjeka koji je isprva bio vrlo tvrd i ambiciozan. Dion je, kako nam pripovijeda, u djetinjstvu doživio šok gubitka voljenoga oca, a otad su stvari krenule nagore. Majka se, umjesto posvećivanja djetetu, povukla u sebe i prepustila ga samome sebi.

U knjizi navodi kako ga je s 14 godina noću počela zaključavati u prizemlju kako bi ga odvojila od ostatka obitelji. Godinu dana poslije napustio je dom i počeo s prijateljem živjeti u hostelu. “Da sam ostao, samo Bog zna što bi se dogodilo sa mnom i kako bih završio – na drogama ili alkoholu”, kaže autor.

Utrka života

Prvi znak nade u Dionov život stigao je u obliku jedne osobe – Lucje, koja mu je sada životna družica.

Sasvim neočekivano – s obzirom da se nikada prije nije aktivnije bavio sportom – zajedno su počeli trčati maraton. No Dionov karakter tražio je nešto više jer je unutarnji nemir u njemu bio vrlo snažan. Već na pragu četrdesetih, zainteresirao se za ultramaratonske utrke koje se izvode u nemilosrdnim uvjetima, te ponekad pokrivaju i po nekoliko stotina kilometara.

Dion, što jest i nije neobično, nije previše volio trčati. Ali je volio pobjeđivati. Nakon nekoliko utrka na raznim krajevima svijeta, u kojima je završio u prvih deset, odlučio se prijaviti na jednu od najtežih – marš pustinjom Gobi.

Uz nju je zaboravio na pobjedu i otkrio novoga sebe

Ondje mu se, nakon nekoliko dana, pridružila kujica koja se pojavila niotkud. I od svih trkača izabrala upravo njega. Prativši ga u stopu, iz sata u sat, i na Dionovo veliko iznenađenje, među njima stvarala se neraskidiva veza. Ono što je Diona najviše šokiralo jest da je uz nju zaboravio na pobjedu, te se veselio svakom pretrčanom koraku s novom prijateljicom. Trčeći s njom, otkrio je novoga sebe.

Po završetku utrke odlučio ju je udomiti i povesti sa sobom u Edinburgh, no tada su krenuli pravi problemi. Ono što većina nas ne zna jest da je proces uvoza životinje iz Kine u Veliku Britaniju mukotrpan i iscrpljujuć. Dion nam opisuje korake, a cijela priča se čita kao najnapetiji triler.

Od poteškoća u komunikaciji, preko nestanka psa koji je možda otet, i na kraju njegova odlaska u dalek i nepristupačan grad, Dion ne štedi čitatelja iskreno opisujući paniku i očaj koje je proživljavao. No sve to pridonijelo je dubokoj promjeni u njemu.

Uistinu posebna knjiga o ljubavi čovjeka i životinje

Gobi je u njegov život unijela svjetlost i otvorila mu srce. Uz nju, sve kao da je sjelo na svoje mjesto. Bol iz djetinjstva otupjela je i počelo je izlječenje do kojeg nije moglo doći bez prepuštanja mogućem – na trenutke vrlo realnom – gubitku tog čudesnog bića.

Ovo je knjiga koja je nadahnula milijune ljudi, a Dionov cilj da njome potakne udomljavanje pasa lutalica svakim danom bliže je ispunjenju jer, kada je pročitate, i sami ćete pohitati po neku dragu, izgubljenu životinju kojoj treba dom i skrb. Postoje brojne knjige o ljubavi čovjeka i životinje, ali „U potrazi za Gobi“ nešto je uistinu posebno. (Koncept, 129,00 kn)

Branko Matijašević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci