Svjesno planinarenje s Borisom

Još kao dječaka, slikara i planinarskog vodiča Borisa Pecigoša planine su privlačile i nadahnjivale. Kad se našao u teškom životnom razdoblju, u kojem mu je bilo narušeno zdravlje, zaputio se natrag na njihove obronke kako bi pronašao izgubljeni mir i sreću. Pročitajte njegovu životnu priču i saznajte više o svjesnom planinarenju

Djetinjstvo u tumaranju šumama

Raspadao sam se. Stres je uzimao svoj danak. Bratova smrt, nesuglasice s poslovnim partnerom i posljedično razdvajanje, neizvjesni daljnji razvoj posla, ekonomska kriza i propadanje jednog drugog poslovnog projekta rezultirali su napadajima panike, anksioznošću, apatijom, problemima sa želucem, pretilošću te inertnošću i pasivnošću. Bilo je krajnje vrijeme da nešto učinim za svoje zdravlje.

Rođen sam na obroncima planine, pa sam već kao dijete razvio povezanost s prirodom. Danas elitni kvart, a nekad selo podno samog Medvedgrada, pružilo mi je djetinjstvo provedeno u tumaranju okolnim šumama i poljima te čestim šetnjama do ruševina srednjovjekovnoga grada, koji mi je bio udaljen pola sata od kuće. Poslije sam kao mladić rado vodio prijatelje na Medvednicu.

Prvi napadaji panike

No s vremenom su moji odlasci u prirodu počeli jenjavati, a moj je život sve više preuzimao posao i sjedenje za računalom. Sa 30 godina imao sam prvi napadaj panike a da nisam znao što mi se zapravo događa. Počeo sam se i debljati.

Pretpostavljam da su ti napadaji bili reakcija mojeg inače senzibilnog bića na zahtjeve suvremenog života te rezultat potrebe za emotivnom sigurnošću, koja se poljuljala s trvenjima u tadašnjoj dugogodišnjoj vezi. Moje je tijelo reagiralo tako da je počelo stvarati zaštitni omotač od masnog tkiva u fiziološkom pokušaju da zaštiti osjetljivu nutrinu.

Boris PecigošPokretanje stvaralačke energije

Ipak, napadaji panike i anksioznost rezultirali su i nečim pozitivnim. Negdje sam pročitao da slikanje može biti izvrsna terapija za izražavanje potisnutih sadržaja i emocija. Inicijalna nevolja dovela je do toga da sam u sebi otkrio talent za koji nisam ni slutio da postoji. Nije sve ostalo samo na terapiji i hobiju. Završavam studij slikarstva, a slikanje, uz ljubav prema prirodi, postalo je moja strast i moj život.

Slikanje je pokrenulo stvaralačku energiju i na drugim poljima, pa sam ubrzo osnovao centar s naglaskom na aromaterapijskoj edukaciji.

Kolega i ja vrlo smo brzo postali poznati u tim krugovima, izdali smo dotad najstručniju knjigu iz tog područja, a uspjesi su se redali. No poslovno i karakterno razilaženje dovelo je do razdvajanja. Paralelno s poslovnim previranjima, obitelj je zadesila tragedija. Moj je brat digao ruku na sebe. Bio je to prevelik šok, pa sam ponovno počeo dobivati napadaje panike te mi se fizičko i psihičko stanje pogoršalo.

Damir, ja i Moć sadašnjeg trenutka

Te 2009. godine shvatio sam da je krajnje vrijeme da nešto učinim za sebe. Čežnja prema prirodi čučala je u meni, ali bilo mi je teško pokrenuti se. Inertnost i debljina  kočili su svaku konkretnu akciju. Osjećao sam da će mi već samo kretanje koristiti, ali prije svega, vuklo me boravljenje na planini i opijanje njezinim ljepotama kao melem za dušu. Srećom, podržali su me prijatelji kojima sam pričao o svojoj želji da ponovno krenem u planine tako da su mi se pridružili i zapravo me povukli.

Malo-pomalo krenuli smo na pješačenja Medvednicom. U početku to nisu bile duge rute, no meni su s mojih 115 kilograma bile prilično naporne i izazovne. Ipak, godili su mi ugodno druženje, svjež zrak i odmak od svakodnevne rutine, pa sam se veselio svakom sljedećem planinarenju.

Moj prijatelj Damir, freelancer kao i ja, tada mi je bio najvjerniji pratitelj, pa smo u goru znali otići i tijekom tjedna. Boravak s njim u šumi bio je važan jer smo često pretresali zbivanja koja smo proživljavali. Obojicu nas je posebno nadahnjivala Moć sadašnjeg trenutka Eckharta Tollea, knjiga za koju smo smatrali da sadrži vrlo praktičnu suštinu mnogih duhovnih učenja i ključ za nošenje sa životom.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci