Što su ovog ljeta čitali naši suradnici (i gdje)?

Gdje su ovog ljeta čitali i što naši suradnici i vaši omiljeni autori - Tatjana Divjak, Tomica Šćavina, Senka Ljubić, Nataša Barolin Belić... Inspirirajte se njihovim odabirom za svoju lektiru ovoga ljeta... Ili možda jeseni

Senka Ljubić, učiteljica joge i astrologinja

Carlos Ruiz Zafón: Zatočenik neba
(izdavač: Fraktura)

Mjesto radnje:
Divlja stijena nenapučene pelješke plaže koja je u svojoj prirodnoj ljepoti, zvucima valova i vjetra u krošnjama borova ostala pomalo izgubljena u vremenu.

Uvijek sam strastveno voljela priče. Pronaći priču koja će me začarati od prve stranice za mene je idealan ljetni scenarij. Zatočenik neba treća je u nizu nakon Sjene vjetra i Anđelove igre koja nas vodi u mistično ozračje Barcelone s početka prošlog stoljeća. Ipak, možete ih čitati nevezanim redoslijedom. Zatočenik neba jednostavno vam se zalijepi za prste. To je priča o ljubavi, izdaji, o knjigama, žudnji za moći, neuništivosti ljudskog duha. Nevjerojatni zapleti tako čvrsto zgrabe gladno čitateljsko srce da poput Alice jednostavno propadnete u zemlju čuda. Profinjena i nezaboravna knjiga uljepšat će ljeto svim beznadnim romanticima koji vole dašak mističnog i tajnovitog.

knjigeEgli Ilić, life coach

Kjell A. Nordström, Jonas Ridderstråle: Funky Business Zauvijek
(izdavač: Differo)

Mjesto radnje:
Debela hladovina pokraj velike plaže Girandella u Rapcu, gdje vas cvrkut ptica, udaranje valova o stijene te miris borova, smole i soli uvlači u dubok mir i pruža vam osjećaj jedinstva s ljepotom koja vas okružuje.

More odiše posebnom vibracijom, smiruje i dovodi u ravnotežu. Pokraj mora lakše se aktivira desna strana mozga, a s njome i kreativni potencijal, koji u uvjetima urbanog života punog napetosti najčešće miruje. Zato se u takvu okruženju često rađaju nove ideje – pa i one poslovne. Uz knjigu Funky Business Zauvijek, koja nudi alternativni pristup poslu za 21. stoljeće, svom kreativnom umu dat ćete dodatni poticaj. Jedini način da ostanete konkurentni u uvjetima kada se svi natječu jest da se ne natječete, nego da budete svoji, autentični i jedinstveni. Pronađite pod kapom božjom tržišnu nišu koja je na valnoj duljini s vašom te koja vrednuje i treba to u čemu ste jedinstveni. Komunicirajte sa svojim tržištem emocijama. Učinite da se tržište u vas zaljubi, a potom mu proizvodom ili uslugama pružite jedinstveni doživljaj. Kada se između vas i tržišta dogodi ljubav, s lakoćom ćete se nositi s izazovima.  U ovoj knjizi, čije poruke dopiru izravno do podsvijesti čitatelja, poželjet ćete puno toga podcrtati. Mnoge će vam mudrosti odzvanjati u glavi i nakon što knjigu odložite, a možda ćete zahvaljujući njoj doći do nekih novih, funky ideja, koje ćete poželjeti implementirati u poslu. Jer, kako kaže Seneka, „poticaji dolaze izvana, spoznaje iznutra. Kada se to dvoje podudari, događa se razvoj“.

knjigeTomica Šćavina, psihologinja i spisateljica

Scarlett Thomas: Kraj gospodina T. Ajne
(Izdavač: Fraktura)

Mjesto radnje:
Rabac, Istra, u predsezoni, pod narančastim suncobranom. Za mene, tu su najljepše plaže na Jadranu – stijene, oblutci, stijene, oblutci... i tako unedogled.

Lepršavo, lucidno, hipnotično. To su riječi kojima bih opisala ovaj roman koji mi je ljeto začinio luckastim nadrealnim odmakom. Glavna junakinja Ariel Manto pronalazi rijetku knjigu pomoću koje stječe moć putovanja kroz umove drugih ljudi. Taj svijet tuđih umova ima svoje neobične zakonitosti, zove se Troposfera i u njoj je Ariel, baš kao i u svakodnevnici, potpuno izgubljena. Kraj gospodina T. Ajne jedna je čudesna zbrčka hrabrih teorija o postanku uma, jezika i svijesti koja nadahnjuje i potiče na razmišljanje. Kontraindikacije: blesavi osmijeh i lepršavi osjećaj slobode.

knjigeMaja Danica Pečanić, fotografkinja

Anthony Bourdain: Dosje kuhinja
(Izdavač: Fraktura)

Mjesto radnje:
Rab. Barbat. Prva divlja plaža na kraju sela, koja je ujedno i početak nudističke plaže. Iznad smilje, livada i borovi. Ispred nenaseljen otok Dolin. Mirno. Tišina. Cvrčci.

Premda sam pročitala sve Bourdainove knjige, ova autobiografska mi je najzabavnija. To je knjiga poznatoga njujorškog kuhara šire poznatog po svom britkom stilu pisanja i kulinarsko-putopisnim televizijskim emisijama radi kojih obilazi cijeli svijet. Prvi sam je put čitala jedno ljeto dok mi je sin popodne spavao i sjećam se da sam se toliko smijala da sam mislila kako će ga to sigurno probuditi. Volim je zato što ima dobar ritam, iskrena je, brutalna, zabavna, hrabra i seksi. Idealno ljetno štivo. Odmah me je osvojila životopisnim opisima, autorovim oduševljenjem hranom, njenim okusima i teksturama, doživljajima, luđacima posebnoga moralnog kodeksa, opravdanim ekstremnim stavovima i životom kojim pršti od početka do kraja. Iskustvo prvog jedenja kamenice. Prvog rada u kuhinji i pravog razloga zašto je postao kuhar (koji, treba spomenuti, nema veze s ljubavi prema hrani, više s ljubavi prema seksu). Zatim savjeta oko izbora namirnica te svih razloga zašto nije pametno otvoriti restoran. Ali i iskustva rovanja po samom dnu i oporavka te još malo opsesije hranom... Na kraju vam je žao što je gotova, ali imate osjećaj neobične bliskosti s autorom. Ipak je to čovjek od krvi i mesa, baš kao i vi.

knjigeŽeljka Ciganović, savjetnica za jogu i prirodnu medicinu

Daniel Reid: Detoksikacija organizma
(izdavač: Marjan tisak)

Mjesto radnje:
Skrovite stijene uvale Rovenska, malo prije krcate plaže. Pogled na ribarski dio Velog Lošinja. Debeli hlad borova.

Slobodne trenutke želim što više iskoristiti za pozitivno razmišljanje te rad na sebi i svom zdravlju. Na moru mi u tome pomažu prirodno okruženje, bogati mirisi i zvukovi. Self-help naslovi neizbježni su u mojoj torbi za plažu. Ipak, željela bih preporučiti jednu malo drukčiju, možda malo „težu“ knjigu. Ova knjiga na jednostavan način govori o svim aspektima našeg zdravlja i načinima brige o istome – od prehrane, posta, terapije sokovima, vježbi disanja do tjelovježbi. Nikad je ne čitam od korica do korica, već je otvorim i (iako je cijelu znam gotovo napamet) pročitam samo otvoreno poglavlje. To mi pomogne da provjerim držim li se i dalje zdravog načina življenja ili sam možda „zastranila“ te se na taj način ispravim. Ovu knjigu preporučujem kao svestrani vodič za zdrav život koji se lagano čita u hladu suncobrana i uz šum morskih valova.

knjigeMarijana Pontoni, zagovornica sirovojedstva

Markus Zusak: Kradljivica knjiga
(Izdavač: Profil)

Mjesto radnje:
Sjena dragih šumaraka i parkova, ljetna livada s raspjevanim cvrčcima – baš kao i okoliš u kojem odrasta glavna junakinja knjige, Liesel.

Još od vremena kad sam kao dijete pročitala klasik Saint-Exupérya Mali princ, knjige dijelim na one koje pročitam i na one koje moram imati da bih im se mogla vraćati kad god to poželim. Kradljivica knjiga definitivno je među onima koje sam morala imati, upravo kao što junakinja ovog djela mora krasti knjige... Pripovjedačica Smrt – nježna, osjećajna, nimalo nalik našim predodžbama o njoj – oslikava nacističku Njemačku na samom početku II. svjetskog rata i živopisno pripovijeda životnu priču djevojčice Liesel tijekom sljedećih nekoliko godina. Osvrti i promišljanja Smrti, grubost rata i siromaštvo, isprepleteni sa zavodljivošću nestašluka djetinjstva, sve je to umotano u slike koje će vam dočarati kako je to kad „rečenice blistaju na suncu“, kad „tama dolazi u tisuću dijelova“ ili kako „gotovo udahnuti nebo“... Ova knjiga, iako „samo“ roman, naučila me bolje opažati život, na primjer, razlikovati miris crvene od dodira plave boje... Uz ovu preporuku, definitivno savjet – posljednjih 30-ak stranica knjige ne čitajte na plaži – ne sjećam se kada je zadnji put knjiga izmamila takvu katarzu suza, a sve da bi se isprala sva nijemost spektra izgubljenih, neispričanih priča svih nama neznanih Liesel i Rudija...

knjigeNataša Barolin Belić, gestalt psihoterapeutkinja i seksualna terapeutkinja

Milan Košuta: Ljubavni život profesora Baltazara Sertića
(Izdavač: Mozaik knjiga)

Mjesto radnje:
Na jednoj od krasnih plaža otoka Raba i na jednoj divnoj stanciji u zapadnoj Istri, koja me opija svojim mirom, mirisima lavande i ružmarina te rajskom malvazijom (a i muškat ne smijem preskočiti jer je posebno zavodljiv u ovom dijelu Istre).

Dok radim, ne stignem čitati romane onoliko koliko bih željela, pa zato na godišnjem odmoru nastojim čitati samo romane, a stručnu literaturu preskačem. Ljubavni život profesora Baltazara Sertića knjiga je taman po mojoj mjeri. Napisao ju je psihoterapeut, pa je vjerojatno i to razlog zašto mi je tako dobro sjela. Pročitala sam u jednom intervjuu da je autoru bilo vrlo ugodno pisati ovu knjigu, a ja mogu reći da mi je bilo i ugodno i zadovoljstvo čitati je. Doduše, prvi sam je put pročitala jako brzo, nisam mogla stati dok nisam došla do kraja, pa je zato ovog ljeta planiram čitati ponovo, ali polako da me dublje obuzme sve njeno bogatstvo, sve finese opisa likova i njihovih odnosa. Iako u njoj nije sve baš vedro, knjiga nudi priliku da se čitateljice i čitatelji otvore smislu i vedrini života koja je uvijek tu oko nas, samo mi rijetko gledamo u nju. No ne želim reći previše, neka svatko tko je bude čitao nađe u njoj svoju priču i svoj smisao.

knjigeTatjana Divjak, life coach

Harriet Beinfield i Efrem Korngold: Između neba i zemlje – Vodič kroz tradicionalnu kinesku medicinu
(izdavač: Planetopija)

Mjesto radnje:
Jedrilica na srednjem Jadranu

Družeći se i surađujući s energetskim stručnjakom i Sensinim kolumnistom Mirkom Vragovićem, uvidjela sam kako je poznavanje i primjena znanja iz sustava pet elemenata, temeljenih na tradicionalnoj kineskoj medicini, važno za poboljšanje kvalitete života u svim njegovim aspektima. Svakodnevno se relaksiram uz Mirkov CD, no želim to znanje produbiti i primijeniti, ne samo u svom životu nego i savjetujući svoje klijente, ali i svoju obitelj. Ova knjiga – koja će mi poslužiti kao sljedeći korak na tom putu – ljeto, odmor te blagodat vode koja će me okruživati na odmoru, idealna su kombinacija da u pedesetoj životu dam novi uzlet.


Pripremila Gordana Kosijer

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci