Štivo za duh

Postoje knjige koje sadržavaju poruke vrijedne za duhovno i tjelesno zdravlje i koje uporište imaju u iskustvenoj i znanstvenoj praksi. Psihijatar dr. Herman Vukušić predlaže vam dva naslova

Strast za životom, Anne Brennan i Jani Brewi, izdavač V.B.Z.
Ova knjiga razmatra psihoduhovni razvoj tijekom cijelog života, s naglaskom na izazove koji nas potiču da dublje istražimo dijelove svoje psihe, da živimo ispunjenije i budemo što kreativniji. Sadržava anegdote iz života slavnih osoba, a kao temeljni primjer izazova koji može biti prilika za daljnji razvoj i svrhovit život navodi se „kriza srednjih godina“. Vrijeme je to kada naše unutarnje, istinsko „ja“ radi inventuru mladenačkih ambicija s onim što smo ostvarili.

Shodno tomu, ako se u četrdesetoj nađemo zarobljeni u krivoj vezi, na krivom poslu i pitamo se svaki dan „Zar je to to?“, jasno je da takvo stanje može negativno utjecati na duševno zdravlje. U ovoj knjizi naći ćete konkretne smjernice kako ova kriza predstavlja poziv na promjenu i šansu za svrhovit život.

Naučeni optimizam, Martin P. Seligman, izdavač IEP
U ovoj knjizi kognitivni psiholog Martin Seligman daje razumljiv prikaz rezultata svojih istraživanja te poručuje kako kultivacija optimističkog pogleda na život znakovito povećava izglede za dobar život, zdravlje i sreću. Prema ovoj knjizi naše djelovanje nije uvjetovano samo podsvjesnim porivima, odnosno vanjskim zahtjevima, već i svjesnim promjenama stajališta i razmišljanja. Stoga je prava vrijednost ove knjige u tome što daje jasne savjete i naputke kako oblikovati naš misaoni proces u smislu stvaranja pozitivnijeg životnog stajališta.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci