'Spavat ću kada umrem' – nakon ove knjige dvaput ćete promisliti o toj izjavi

Neuroznanstvenik dr. sc. Matthew Walker u svom svjetskom hitu "Zašto spavamo" otkriva brojne zdravstvene i društvene koristi redovitog, dubokog osmosatnog noćnog sna, ali i nevjerojatne posljedice pomanjkanja sna. Razotkriva kako uz pomoć sna možemo utjecati na inteligenciju, zdravlje i raspoloženje svoje djece, kako možemo bolje učiti i pamtiti, biti produktivniji, jačati imunosni sustav, čuvati sve organske sustave u tijelu, ali i zarađivati više i izgledati bolje. Sve to možete postići samo ako - spavate? Zanimljivo...

Gubitak vremena?

Redovan i neprekinut, dubok osmosatni noćni san kao da je svojevrstan mit modernog načina života pa se mnogi pitaju postoji li takvo što uopće i je li možda pretjerano gubiti toliko vremena na... pa na ništa. Mediji današnjice previše pozornosti posvećuju priči o prehrani ili vježbanju i daju nebrojene savjete kako bismo bili ljepši i zadovoljniji.

No, u svemu tome ne treba zapostaviti kvalitetan san koji je zapravo temelj našeg zdravlja i koji uz uravnoteženu prehranu i redovitu fizičku aktivnost može dovesti nas i naše tijelo do željenih rezultata i brojnih zdravstvenih koristi, od kojih je nezanemariva ona dugog i zdravog života bez poteškoća.

Znanstvenik koji dobro zna što piše

A kako bi nas uvjerio da je svemu tome zaista tako, britanski neuroznanstvenik dr. sc. Matthew Walker napisao je svjetski bestseler Zašto spavamo u kojem je sadržano više od dvadeset godina njegovih istraživanja i proučavanja sna i spavanja. Brojne iznesene činjenice potkrijepljene su zanimljivim studijama i znanstvenim otkrićima te savjetima za zdravo spavanje vrlo jednostavnima za primjenu.

Walker predaje na sveučilištima Harvard i Berkeley te radi kao savjetnik u brojnim državnim institucijama i svjetski poznatim sportskim organizacijama poput NBA i NFL lige. Radi se, dakle, o znanstveniku koji je dobro promislio što će iznijeti u javnost u obliku knjige.

S kojim je sve bolestima povezan nedostatak sna?

Što remeti moderan san? Stres na poslu, svjetla grada, uspavljivanje uz smartphone ili tablete, društvene mreže, chatanje, Netflix, HBO, 'večernja kapljica' kao i brojne druge distrakcije. Svi ti kradljivci sna zajedno čine to da u prosjeku spavamo manje od šest sati dnevno.

Takav manjak sna izravno je povezan sa zdravljem, odnosno, što manje spavamo, izlažemo se većim rizicima sve raširenijih bolesti današnjice – bolestima srca i krvožilnog sustava, pretilosti, šećernoj bolesti, demeneciji (Alzheimerovoj bolesti), problemima s reproduktivnim sustavom ili pak raznim vrstama raka.

Nažalost, razne studije i istraživanja provedena tijekom proteklih desetljeća na milijunima ljudi dovela su upravo do tog šokantnog zaključka – što kraće spavate, to kraće ćete živjeti.

Budilice kao sprave za mučenje i zamke snooza

Osim direktnog utjecaja spavanja na zdravlje, knjiga se bavi i brojnim zanimljivim svakodnevnim činjenicama, a ruši i popularne mitove. Autor je strastveni kolekcionar digitalnih budilica uz koje proučava na koje smo sve načine sposobni mučiti sami sebe da bismo se ujutro probudili.

Navodi i potencijalne zamke 'snooze' tipke, ali i kako posezanje za jutarnjim kofeinom nije tako loše dok se konzumira umjereno i ne prekasno. Nakon čitanja ovih stranica, vjerujemo da će se ranoranioci i noćne ptice bolje razumjeti, jer ni jedni ni drugi nisu u pravu (ili krivu), a bit će vam jasniji i benefiti popodnevne 'sieste' kod naroda južnijih zemalja dosad nepravedno optuženih za lijenost.

A čaša vina prije spavanja?

Vrlo interesantno poglavlje zauzima nesanica zajedno s načinima njezina liječenja. Jeste li znali da su tablete za spavanje zapravo sedativi koji će vas omamiti da zaspite, no neće vam osigurati prirodan, dubok san? Ista stvar je i s popularnom čašom vina prije spavanja, jer alkohol se također smatra sedativom. Dr. Walker se dotiče i utjecaja noćnih smjena na pojedince, ali i (pre)ranog buđenja i radnog vremena od devet do pet, objašnjavajući sve kroz cirkadijski ritam od 24 sata.

Stoga izjava 'Spavat ću kada umrem' možda i nije tako zabavna kako na prvu zvuči, zar ne? No, jednostavna rješenja postoje i autor ih radosno dijeli s nama. Walker donosi dvanaest jednostavnih savjeta za kvalitetno spavanje.

Zašto spavamo je knjiga koju bi trebali pročitati i čelnici bitnih državnih institucija, kako bi se na višim razinama educirali o osnovnoj potrebi za snom i primijenili je u društvu. Vama ove spoznaje mogu koristiti da lijepo spavate, bolje izgledate i zdravije se osjećate te da iskusite duboku starost i proživite je u miru.

(Planetopija, 145,00 kn)

knjiga

Branko Matijašević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci