Plesni stil MTV: Otkrijte divu u sebi!

U posljednje vrijeme sve više plesnih studija nudi MTV kao jedan od plesnih stilova, kako za profesionalno bavljenje plesom, tako i za rekreaciju. Puno je toga što ga razlikuje od drugih vrsta plesa i čini privlačnim ženama...

Što je to MTV ples?

Plesni stil MTV nije strogo definiran pa mu se nazivi razlikuju od jednog plesnog studija do drugog. Možemo ga pronaći pod imenima Commercial, MTV dance, MTV Street dance, Urban Fusion dance i slično. Uobičajen je u videospotovima i koncertima pop i R&B glazbenika kao što su Beyonce, Justin Timberlake, Rihanna... Kombinacija je različitih plesnih stilova pa tako povezuje „street“ hip hop s profinjenim jazzom i suvremenim plesom.

Paola Vukelić, magistra ekonomije i menadžmenta te vlasnica plesnog i fitnes studija Trinity&co, s mnogim profesionalnim angažmanima iza sebe i zavidnom plesnom edukacijom, sažela je karakteristike ovoga plesa: „Stil je podložan utjecaju mnogih drugih stilova i tehnika, a pleše se uz popularnu komercijalnu glazbu. Koreografski gledano, u njemu se javljuju brzi i oštri pokreti te česta mahanja kosom.

Radi se o izrazito dinamičnom plesnom stilu gdje naglasak nije toliko na tehnici koliko na energiji i slobodi izvođenja pri kombiniranju različitih stilova i ženstvenih elemenata.

Porijeklo plesa MTV

Ples je nazvan prema istoimenom televizijskom kanalu koji je stekao veliku popularnost prikazivanjem glazbenih spotova. MTV ples prati popularnu glazbu i izvodi se upravo u takvim spotovima. Prethodnik mu je bio hip hop, čijim se istraživanjem i razvijanjem 90-ih godina, uz pojavu nove vrste glazbe, počeo otvarati put novim plesnim stilovima.

Paola je spomenula kako je ovaj komercijalni plesni stil u nas došao relativno nedavno, zahvaljujući sve većoj popularnosti YouTubea i društvenih mreža. Spotovi i koncerti sada su nam dostupniji nego ikad, što širokoj publici omogućava upoznavanje ovog plesnog stila, a time raste i potreba za njim.

Prednosti MTV-ja u odnosu na druge plesove

Kao i svaki drugi ples, MTV nudi mnogo beneficija za um, duh i tijelo. Osim što djeluje na fleksibilnost i snagu tijela, poboljšava motoričke sposobnosti i ima terapijski, odnosno antistresni učinak. Razvija sve mišićne skupine, povećava energiju i izdržljivost tijela, čime se istodobno postiže psihička i fizička relaksacija.

Ono što je karakteristično za MTV je velika doza opuštenosti uz koju smo slobodniji izraziti svoje emocije. „Vrlo često MTV satovi okreću se feminiziranim pokretima i sadrže dozu senzualnosti. Žene se osjećaju dobro u svojoj koži, nauče voljeti svoje tijelo i nove načine na koje se ono može kretati“, objašnjava Paola.

beyonce, plesPlešući MTV, mnoge polaznice dožive svoje 'Beyonce trenutke', oslobađanje glazbene dive koju na svoj način svaka od nas skriva u sebi...

Uz to je nadodala kako je tijekom svog dugogodišnjeg iskustva vidjela mnogo „Beyonce trenutaka“ kod svojih polaznika i polaznica. Beyonce u ovom slučaju predstavlja glazbenu divu koju na određeni način svatko od nas skriva u sebi. Plešući MTV u opuštenoj i zabavnoj atmosferi, oslobađamo „divu“ u sebi i dopuštamo izraziti svoju ženstvenost u punom obliku. Gradimo samopouzdanje te kroz zabavu dolazimo do željene linije i kondicije.

Koreografije mogu biti brže ili sporije, više ili manje ženstvene, a sve u cilju različitog kretanja i prilagođavanja različitim glazbenim ritmovima. Sve to možemo primijeniti i u izlascima te bolje zavladati plesnim podijem, što je dodatna prednost MTV plesa.

Kada se možemo baviti ovim plesom?

Djeca prije 15 godina ne bi se trebala baviti isključivo ovim plesnim stilom, upravo zbog spomenute senzualnosti, napomenula je Paola. U mlađim godinama trebali bi biti izloženi većem broju stilova i tehnika kako bi se mogli kvalitetno razvijati kao plesači.

Ako se odlučimo okušati u MTV plesu, Paola objašnjava kakvi se programi nude: „Razlikuju se rekreativni programi od onih 'plesnih'. Rekreativci pohađaju plesne satove kako bi se opustili, trenirali, družili i zabavili te je na treneru da im takav sat omogući i prilagodi koreografiju kako bi se svi polaznici osjećali zadovoljno. S druge strane, tu su 'plesni' programi za početne i napredne grupe. U početnoj grupi tempo učenja je nešto sporiji, pazi se na osnovne elemente pokreta i poznavanja vlastitog tijela, dok se u naprednoj grupi očekuje da polaznici imaju prethodno znanje te da im nije problem pratiti tempo treninga i koreografija.“

I ono što je jednako važno kada govorimo o MTV-ju, „Svi su treninzi ispunjeni međusobnim poticanjem i bodrenjem, ugodnom atmosferom, zabavom i novim prijateljstvima, a većinu vremena u našoj dvorani čuje se smijeh uz koji se puno lakše uči i savladava nova koreografija“, kaže Paola.

Gdje u Hrvatskoj možete plesati MTV

Osim Trinity&co u Rijeci, gdje Paola osobno vodi MTV Commercial, neki od plesnih studija u kojima možemo pronaći ovu vrstu plesa su sljedeći:

RIS (Rijeka) – MTV

Escape (Zagreb) – Urban Fusion Dance

Maxi Dance (Zagreb) – MTV dance

Plesni Studio Fusion (Zagreb) – MTV Style i Urban Fusion/Commercial

Korak (Čakovec) – oblik rekreativnog plesa

Centar Plesa (Split) – MTV/Street Dance

Zvjezdana Tintor

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci