Neka plaža bude vaša mindfulness oaza

Šum valova i kliktanje galebova, pijesak koji dodiruje tijelo, miris mora… – opustite se i osvijestite vrijednost svakog trenutka...

Od trenutka do trenutka

"Jedan od razloga zašto volimo morske predjele jest to što nas toliko mnogo stvari poziva u sadašnji trenutak: zvuk valova što udaraju o obalu, galebovi koji lete, vlažan slan zrak i osjećaj pijeska između naših prstiju. Usmjeravanjem pozornosti na doživljaj 'od trenutka do trenutka', plaža može biti krasno mjesto za prakticiranje usmjerene svjesnosti, a čineći to, možemo povećati svoju radost i više cijeniti sadašnjost", napisao je Mark Coleman, učitelj usmjerene svjesnosti i autor knjige Make Peace With Your Mind.

Stoga kada dođete na plažu, usredotočite se na sva svoja osjetila: sluh, vid, miris, okus i dodir. Što vam privlači pozornost? Možete li ostati u sadašnjem trenutku a da se ne izgubite u mislima ili prosuđivanju?

Pokušajte leći na pijesak i pustiti da se tijelo opusti. Osjetite potporu koju vam daje tlo kako tijelo tone u njega. Opustite bilo kakvu napetost u mišićima dok otpuštate misli te jednostavno budite prisutni u tjelesnoj stvarnosti.

Sjednite uz rub vode. Zatvorite oči i slušajte zvuk valova dok udaraju o obalu. Proširite pozornost do najudaljenijih stvari koje možete čuti. Možete li biti prisutni slušajući te zvukove bez razmišljanja o njima ili vizualiziranja otkuda dolaze?

Prošećite uz rub vode, usredotočite se na to da osjetite vodu na stopalima, teksturu pijeska ili kamenja po kojemu hodate… Usredotočite se na sadašnji trenutak.

Svaki put kad udahnete, osjetite miris morskog zraka. Zamijetite kako miris često budi sjećanja.

Dajte si vremena da gledate prema pučini i uronite u prostranstvo morskoga krajolika. Gledajte oblake, nepreglednu vodu i prostor oko sebe. Zamijetite što se događa dok su vam na vidiku.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci