Napravite svoj zen-vrt

Po uzoru na japanske prirodne zen-vrtove koji služe za meditaciju i opuštajuće šetnje, postala je popularna izrada malih, kućnih zen-vrtova koji oslobađaju od stresa i relaksiraju. Mogu se kupiti i gotove varijante u kutiji sa svim priborom, a mi vam pomažemo da ih izradite sami

Mali stolni zen-vrtovi predstavljaju prirodu na apstraktan način i univerzum su u malom. Kamenje, šljunak i pijesak od kojih su napravljeni imaju simbolična značenja. Kamenje može simbolizirati mnogo toga, ovisno o obliku, boji i strukturi. Položeni uspravno, obluci mogu predstavljati nebo, a vodoravno zemlju. Ovisno o krajoliku koji se predstavlja, kamenje može simbolizirati čak i životinju, grm, otok ili planinu. Pijesak najčešće simbolizira vodu koja je poznata kao element koji oslobađa od negativne energije. S velikom pozornosti prave se vrtlozi od pijeska koji oponašaju žubor ili žestoku navalu vode. Oni u vrt unose energiju.

Mali zen-vrtovi često se nazivaju i suhim vrtovima jer im nedostaje važni element – voda. No japanski zen-vrtovi u prirodnoj veličini itekako imaju vodeni element i bujnu vegetaciju, a služe za meditaciju i opuštajuće šetnje.

zen vrtU današnje vrijeme mali zen-vrtovi koriste se za opuštanje i oslobađanje od stresa. Nakon samo nekoliko minuta uređivanja – pravljenja valova grabljicama po pijesku, tj. koncentriranja na jednostavne pokrete, osjetit ćete pozitivne efekte zen-majstoriranja. Preporučuje se da na 15 minuta isključite telefon, kompjutor, televiziju i sve što vam može odvući pažnju. Uređivanje ima posebno dobar učinak ako to radite prije spavanja jer umiruje puls.

IZRADA

OSNOVA
Zen vrt može zauzimati velik prostor, ali u skladu s vašim potrebama, može biti i dio vašeg doma. Dimenzije najmanjeg zen-vrta u kojem možete raditi valove u pijesku su malo manje od A4 formata. Ako je njegova dimenzija manja od spomenute, onda vrt služi samo kao dekoracija. Upute za izradu zen-vrta su jednostavna. Pije svega, potrebna vam je posuda koja će služiti kao osnova vašeg vrta. To može biti dublji drveni poslužavnik, veći okvir za fotografije, keramička posuda ili velika kutija za nakit koju ne koristite. Kada pronađete nešto osnovu, pripazite da ona bude približno sličnih dimenzija koje smo naveli, tj. da ne bude manja od A4 formata.

PIJESAK
Svi zen-vrtovi imaju pijesak u bijeloj ili sivoj boji. Ako ste u mogućnosti, za svoj vrt nabavite prirodni sivi riječni pijesak. Potrebno je oko 2 kilograma pijeska za posudu spomenutih dimenzija. Ako je posuda veća, trebat će vam više pijeska. Prije nego što naspete pijesak u posudu, obavezno ga osušite na zraku, osunčajte nekoliko dana, prosijte i očistite od svih nečistoća. Ako nabavite kvarcni pijesak, njega možete odmah usuti u posudu, bez pripremnih radnji.

KAMENJE/ŠKOLJKE
Važan dio svakog zen-vrta je kamenje. Potrebna su vam najmanje tri prirodna kamena za zen-vrt. U malim kućnim vrtovima često ćete naći i školjke koje imaju dekorativnu funkciju. Ako niste donijeli s ljetovanja kakav lijep kamen ili školjku, a nemate od koga zatražiti da vam ih pošalje, dobra zamjena mogu biti (gorski) kristali i drago kamenje.

GRABLJICE
Kada pronađete adekvatnu posudu, naspete pijesak, nabavite školjke ili kamenje, potrebno je nabaviti grabljice. Njima se prave valovi u pijesku. Samo 15-ak minuta uređivanja s grabljicama relaksira. Od svih dijelova zen-vrta, najteže je naći grabljice. Pokušajte u nekoj radionici koja se bavi obradom drveta. U trgovinama za uređenje doma ili na internetu možete kupiti već gotove zen vrtove sa svim potrebnim elementima.

Merima Krstić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci