Nacrtajte svoju mandalu

Umjesto da bojite već zadane šablone mandala, zašto je ne biste nacrtali sami? Mandala je apstraktni crtež čiji je osnovni princip kružnica - predstavlja simbol cjelovitosti, harmonije ili svemira. Estetska i umjetnička vrijednost mandala smatra se sporednom jer, u suštini, ona predstavlja vezu između našeg unutarnjeg svijeta i vanjske stvarnosti. Crtanje vlastite mandale, stoga, može biti inspirativno, meditacijsko, samorefleksivno ili terapijsko iskustvo...

Crtenje svoje mandale daje vam veliku kreativnu slobodu, sami birate oblike, boje, kao i pribor za bojenje, važno je samo znati napraviti baznu šablonu.

Korak 1: Izmjerite papir u oblik kvadrata, može biti koje god veličine želite, ali za početak je bolje da je manji. Pomoću ravnala olovkom napravite točku u samom centru kvadrata.

Korak 2: Šestarom nacrtajte kružnicu udaljenu oko 1 cm od ishodišne točke, sljedeća neka bude oko 2,5 cm udaljena od centra, ona sljedeća oko 4 cm i tako dalje, ovisno o veličini papira. Razmak između krugova može, ali i ne mora biti jednak.

Korak 3: Kružnice, pomoću ravnala, podijelite na osam jednakih dijelova. Ne brinite se ako nije uredno ili precizno, ovdje nema mjesta perfekciji.

Korak 4: Kad napravite bazu za crtanje mandale, vrijeme je za njeno ispunjavanje. Udobno se smjestite, pronađite mirno mjesto gdje se možete opustiti i gdje vas nitko neće ometati. Možete početi crtati iz centra, ali ne morate. Koristeći postojeće crte i krugove kao niti vodilje, pravite različite oblike: elipse, krugove, trokute, petlje, valove, kapi... Jedino pravilo jest da u svakoj kružnici prevladava isti uzorak jer time se ostvaruju ponavljanje i simetrija koja je ključni element u crtanju mandale. Što više crtate, mandala će izgledati kompleksnije.

Korak 5: Nakon što iscrtate oblike, u jednoj ili više boja, dobivene praznine ispunite različitim bojama i tehnikom koja vam se sviđa: drvenim bojicama, pastelama, temperama... Crtajte i oslikavajte svoju mandalu bez žurbe, polako oslobađajući svoju kreativnost i istražujući svoju dušu.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci