Upalite sva svoja osjetila na plaži i isprobajte mindfulness tehnike za vaše najbolje ljeto dosad!

Ne morate otputovati na Bali da biste se osjećali kao u raju. Uz jednostavne, opuštajuće tehnike za tijelo i duh iskoristite ovo ljeto za introspekciju i prakticiranje mindfulnessa kako biste jesen dočekali ispunjeni pozitivnom energijom, odvažnošću i motivacijom za promjene nabolje!

Uživanje u trenutku

Kao što ga je slikovito opisala američka spisateljica Judy Blume, ljeto je godišnje doba u kojem se osjećamo najživljima – dišemo punim plućima, optimistični smo i svaki trenutak iskorištavamo na najbolji način. Jedan od razloga za takve dionizijske užitke jest to što nas na moru mnoštvo sitnica usidri u sadašnji trenutak.

Zvuk valova koji se razbijaju o stijene, kliktanje galebova u letu, vlažni, slani zrak u nosnicama, osjećaj pijeska pod prstima... Fokusiranjem na svaki osjet i doživljaj, plaža može postati prekrasan ambijent za dodatno prakticiranje mindfulnessa, što može još više povećati količinu sreće, ljubavi i osjećaja zahvalnosti.

Odvojite se od mentalnog dijela svog bića, jedite dobro, oslobodite se brige da morate pod svaku cijenu vježbati, ponovo se napunite pozitivnom energijom, družite se s dragim ljudima i prakticirajte razne opuštajuće tehnike. Oslobodite vrijeme za introspekciju, osvijestite gdje se nalazite u životu i što vam je trenutačno potrebno te se mirno preusmjerite na put kojim biste to postigli.

Ponekad mali koraci najbolje funkcioniraju i uz njih se možete osjećati najugodnije. Meditacijske aktivnosti za tijelo i duh koje vam predlažemo možete iskoristiti upravo za to – da se dodatno otvorite prema božanstvenim mogućnostima pred vama i uživanju u trenutku!

ljeto, žena

1. Vizualizacijska meditacija

Plaža je prekrasno mjesto za meditaciju jer nudi izravan kontakt sa životnom energijom majke prirode, a njezine nježne, a snažne senzacije koje osjećamo uz more podsjećaju nas na moć jednostavnosti. Za vizualizacijsku meditaciju možete odabrati slike pejzaža koje vidite oko sebe dok sjedite na plaži ili možete zamisliti neki drugačiji morski ambijent.

Sjednite prekriženih nogu na pijesak, a ruke položite na bedra ili na tlo. Duboko udahnite kroz nos, zadržite dah dok izbrojite do tri, a zatim izdahnite kroz usta. Zatvorite oči pa zamislite najljepšu plažu spajajući svoje dojmove o svim plažama koje ste ikad vidjeli. Vizualizirajte pijesak ispod vas, vodu ispred vas, nebo iznad, čak i prirodu i ljude oko vas.

Dopustite sebi da čujete zvukove oko sebe ili zamislite kakvi se zvukovi čuju na vašoj savršenoj plaži. Esencijalno je da uronite u prostor u kojem se nalazite i naučite od njega uzeti točno ono što želite i što vam u određenom trenutku odgovara. Meditirajte zamišljajući svoju idealnu plažu oko pet minuta ili dulje. Prepustite se i uživajte u ljepotama našeg planeta!

2. Afirmativna šetnja

Preferirate li aktivniju meditaciju, iskušajte šetnju u tišini slušajući svoju osobnu mantru ili afirmaciju. Za početak, zapišite na papir 20 – 30 afirmacija koje biste voljeli usvojiti, pa ih snimite na mobitel. Ako želite, za zvučnu kulisu možete dodati omiljenu ambijentalnu glazbu.

Neki od primjera afirmacija mogu biti: „Ja sam zdrava. Ja sam snažna“ ili „Odličnog sam zdravlja i puna sam energije i vitalnosti.“ Ponovite ove afirmacije dovoljno puta da snimka bude duga barem 20 – 30 minuta, koliko će trajati vaša šetnja.

ljeto, žena

3. Igra u pijesku

Igranje u pijesku nije samo za djecu. To je zabavan način za usporavanje, uvažavanje i povezivanje s prirodom. Za meditaciju u pijesku odaberite kutak u kojem se osjećate najugodnije.

Sjednite bosi i uronite stopalima u pijesak. Skupite šaku mokrog ili suhog pijeska (ili oblutaka) pa pažljivo promotrite zrnca. Kontemplirajte o tome koliko dugo taj pijesak postoji, koliko je na Zemlji prije vas, što je sve prošao i kako je lijep. Usredotočite se na njegovu prilagodljivu prirodu, kao i na to koliko svojom mekoćom pruža ugodu vama i drugima.

Osjetite da sve te njegove moći držite među svojim dlanovima, a zatim uspostavite vezu između ovog prirodnog elementa i vlastite prirode. I vi ste sa zemlje, sposobni prilagođavati se pod stresom i životnim promjenama, mnogima ste korisni, ugodni i lijepi, baš kao i taj pijesak. Sjedite i uživajte u pijesku onoliko dugo koliko će vam biti potrebno da svoje srce ispunite osjećajima mira i zahvalnosti.

4. Mindfulness na plaži: Uključite sva osjetila

Mark Coleman, učitelj mindfulnessa, u svojoj knjizi Make Peace With Your Mind sugerira da po dolasku na plažu pokušamo svjesno uključiti sva svoja osjetila: sluh, vid, miris, okus i dodir. Razmislite što privlači vašu pažnju i možete li biti prisutni te vježbati pomnost, a da se ne izgubite u mislima ili prosudbama.

•   Pokušajte leći na pijesak i pustiti svoje tijelo da se opusti. Osjetite potporu zemlje, pijeska ili oblutaka dok se vaše tijelo smješta na tlo. Dopustite svojim mišićima da se oslobode bilo kakve napetosti, otpustite sve misli i samo prebivajte u fizičkoj stvarnosti koja vas okružuje.

•   Sjednite pokraj ruba vode. Zatvorite oči i slušajte zvuk valova koji nježnije ili silovitije oplakuju obalu. Fokusirajte se na najudaljeniji zvuk. Možete li svjesno slušati taj zvuk ne razmišljajući o njemu, ne pokušavajući ga zamisliti u umu?

•   Šećite uz rub plaže dopuštajući moru da nježno miluje vaša stopala. Dok hodate, osjetite različite teksture i veličine oblutaka, primijetite kako pijesak masira vaše nožne prste i tabane pozivajući vas na prisutnost u sadašnjosti.

•   Svaki put kad udahnete, možete li omirisati aromu soli ili bora u zraku? Primijetite kako mirisi često mogu evocirati uspomene.

•   Odvojite vrijeme za pogled na horizont i upijte prostranstvo morskih veduta. Pogledajte oblake, prostranstvo vode i prostor oko sebe. Primijetite što se događa kad uistinu osvijestite sve ove veličanstvene darove prirode.

ljeto, žena

5. Pojačajte ljetnu energiju

Aktivirajte različite dijelove mozga da biste što dublje u svoju memoriju usadili revitalizirajuću ljetnu energiju. Isprobavajte rane vrste sportova i aktivnosti (npr. tai chi, joga, hodanje, vrtlarstvo...), slušajte glazbu, slikajte i mirišite (parfeme, kreme za sunčanje, desert od kokosa...). Na ovaj ćete način u pamćenje bolje „zaključati“ ljetne uspomene i moći ćete ih lakše prizvati u sjećanje kad poželite.

6. Ponesite more u ured

Da biste osjećaje pomnosti i ispunjenosti nastavili njegovati i po povratku u svakodnevicu, snimite mnoštvo opuštajućih fotografija (npr. oblaci, oblutci, vlati trave..) i/li ljetnih zvukova (šum valova, zriku zrikavaca, pjev ptičica u zoru...) koje ćete moći jednom ili dvaput na dan u uredu pogledati i/li poslušati da biste evocirali ljetne uspomene koje će vašem tijelu i umu vratili mirnoću i staloženost.

7. Aktivna meditacija na vodi

Stand up paddle surfanje, odnosno uspravno veslanje na velikoj i stabilnoj SUP dasci, čije fanove posljednjih godina možemo vidjeti u gotovo svakoj uvali na Jadranu, osmislili su surferi s Havaja kako bi pomoću vesla brže uhvatili val, ali se i zabavili onih dana kad im vjetar uskrati valove. Ovo zabavno transportno sredstvo odlično je za istraživanje prirode, bilo da ste na jezeru, rijeci ili moru.

Ležerno veslanje na mirnoj vodi izuzetno je kontemplativno i umirujuće te ne zahtijeva nikakvo prethodno iskustvo ili kondiciju, dok se oni hrabriji i bolje fizičke spreme mogu uhvatiti ukoštac s valovima. Ova rekreativna aktivnost odlična je i za tijelo i za um. Održavajući ravnotežu na fluidnoj površini angažiramo sve mišiće, od stopala preko čitavih nogu, gluteusa i trbušnjaka do ruku koje se aktiviraju pri zaveslajima.

Veslajući u tišini, daleko od prenapučene plaže, fokusirani na plavetnilo, smirujuću površinu vode i repetitivne pokrete veslanja, možda otkrijete novu omiljenu meditaciju u pokretu.

ljeto, žena

8. Otočko adrenalinsko trčanje

Ljubitelji trčanja i adrenalinske rekreacije mogu se okušati u dalmatinskom sportu škrapingu koji um trenira na prisutnost dok istovremeno aktivira mišiće cijelog tijela. Trčanje po oštrim vapnenačkim stijenama osmišljeno je na Pašmanu i Ugljanu, otocima poznatim po škrapama, ali možete se okušati na bilo kojoj dalmatinskoj stjenovitoj obali.

Ako ste početnik, odaberite kraću te bezopasniju i primjereniju rutu, prođite je vlastitim tempom jer ova disciplina traži oprez i veliku dozu koncentracije jer zahtijeva hodanje i trčanje po oštrim stijenama, preskakanje ponora, penjanje, provlačenje kroz makiju...

9. Hladni izazov

Ako volite brčkanje i namakanje u toplome moru, ne dopustite da vam eventualne niže temperature vode pokvare ljetovanje. Kupanje u hladnijem moru prihvatite kao „ledeni“ izazov koji u posljednje vrijeme dobiva sve više poklonika.

Hladna voda pomaže ublažiti određene bolove, upalne procese i povrede, a manje je poznato da hladnoća potiče mitohondrije (stanične organele) na proizvodnju energije. Dovoljno je da kratko zaplivate ili zaronite dublje pod površinu, gdje je voda hladnija, pa ćete po izlasku iz mora osjetiti kako vas preplavljuje val energije.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci