Masaža za ljubimce

Masirajući svog ljubimca, poboljšat ćete i vlastito zdravlje

"Masaža je čarobna: koristi i davatelju i primatelju – ljudskom ili nekom drugom", navodi Liz Palika, trenerica pasa i savjetnica za ponašanje životinja te autorica više od 80 knjiga o kućnim ljubimcima. Dok se vaš ljubimac rastapa od ugode te mu se, ako ima problema sa zglobovima i bolne mišiće, poboljšava zdravstveno stanje, i vi se opuštate, a krvni vam tlak postaje niži. Masirajući svog psa Bashira, 11-godišnjeg australskog ovčara koji nakon ozljede pati od artritisa, a koji kao terapijski pas posjećuje pacijente u hospiciju, Liz Palika je ustanovila temeljne korake uspješne masaže:

Pomozite ljubimcu da se opusti – masažu počnite laganim pokretima, a tek kad se ljubimac opusti, pritisak pojačajte. Ako ga neki dio tijela boli, lagano masirajte šire područje oko njega. Zamijetite li ikakav znak nelagode, odmah prestanite masirati. Cilj je potaknuti cirkulaciju i opustiti mišiće.

Počnite polako – laganim, sporim pokretima. Manje pse i mačke možete pozvati u krilo, a veće pse masirajte sjedeći na podu. Nakon što se ljubimac opusti, koncentrirajte se na jedno mjesto te masirajte nešto čvršćim kružnim pokretima. Mačke i manje pse masirajte skupljenim kažiprstom i srednjim prstom, sasvim laganim pritiskom.

Neka masaža bude kratka – u početku mačkama je dovoljno 2 minute masaže; većini se pasa u 4 minute može izmasirati pola tijela. Kad se ljubimci naviknu na masažu, ona može potrajati i dulje.


Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci