Ljetno štivo: Željka Fordren Jambrešić preporučuje...

Ovu autoricu zdravih recepata i stilisticu hrane, upravo je sljedeća knjiga potaknula na novi životni put

Basic Macrobiotics, Herman Aihara

Nije to možda moja najbolja, ni najdraža knjiga, nego ona koja me poslala na istraživački put zbog kojeg sam čak promijenila svoje zanimanje i nadopunila znanje. A to je za mene i mnogo važnije... Basic Macrobiotics Hermana Aihare bila je prva knjiga koja me upoznala s poimanjem tradicionalne japanske prehrane iz koje je makrobiotika uglavnom i proizašla.

Danas se pitam kako to da me je u postpubertetskim godinama obuzela tema prehrane i načina života toliko različitog od našeg zapadnjačkog. Možda je tome tako jer sam u djetinjstvu patila od alergija na neke namirnice koje su bile praćene jakim urtikarijama. Usto, već kao malena djevojčica naučila sam disciplinirano provoditi dijete, ali kako sam rasla i sazrijevala, negdje u meni tinjalo je pitanje – mora li to zaista biti tako?

Knjiga Basic Macrobiotics nije me naučila samo pukim principima „makrobiotičke dijete“, tj. dala mi recepte koje trebam primjenjivati, nego me potaknula da se zapitam kako poboljšati svoje zdravlje i zdravlje našeg planeta te je li to način da se živi sretnije... Naučila sam da je jedino mijena konstantna i da svaka dolazi s dobrim razlogom. Promijenio se moj stav prema bolestima, nisam ih više shvaćala kao prijetnju, nego kao značajnu poruku. Prvi sam se put upoznala s mnogim nepoznatim namirnicama i puno naučila o njihovu utjecaju na naše misli, zdravlje i djelovanje... Sve te nove informacije tražile su od mene primjenu ili čak eksperiment koji je na kraju brzo davao stvarne odgovore.

Danas, četvrtinu stoljeća poslije, mnogo ljudi pokušava se informirati o prehrani, unaprijediti svoju prehranu i prilagoditi je svom stanju i potrebama te živjeti u skladu s prirodom. Osvijestili smo činjenicu da se tu kriju za nas važne stvari. Meni je upoznavanje s makrobiotikom donijelo i veliku zahvalnost i svjesnost da možemo živjeti život u svoj njegovoj ljepoti.

Basic Macrobiotics

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci