Ljetno štivo: psiholog Goran Arbanas preporučuje...

Zavirite u povijest ljudske seksualnosti...

Ljudska seksualnost, William H. Masters, Virginia E. Johnson, Robert C. Kolodny

Goran ArbanasGoran ArbanasOva knjiga, koju su napisala tri svjetski poznata stručnjaka u ovom području, William H. Masters, Virginia E. Johnson (op. ur., prema čijim istraživanjima je snimljena popularna serija Masters of Sex) i Robert C. Kolodny, mogla bi se nazvati enciklopedijom ljudske seksualnosti. Pisana je i za laike, kao i za početnike, koji će tek početi istraživati seksualnost.

Pokriva cjelokupno područje ljudske seksualnosti, od razvoja seksualnosti tijekom djetinjstva i adolescencije do širih aspekata intimnosti, ljubavi i seksualnih veza. U njoj se, također, mogu naći osnovni podaci o anatomiji i fiziologiji ljudskih spolnih organa i fiziologiji seksualnosti (ali i menstruacije, menopauze, trudnoće).

Knjiga obiluje brojnim praktičnim primjerima, primjerice, o izboru kontracepcijske metode ili kako razgovarati s djecom o seksualnosti (kako im pristupiti, što i kada im reći) te kako postupiti kad saznamo da je dijete bilo uključeno u neku igru ili aktivnost koja je seksualizirana. Svi navedeni primjeri popraćeni su znanstvenim spoznajama u ovom području.

Veliki dio knjige posvećen je ljubavi i intimnosti, načinima komunikacije među partnerima, savjetima kako poboljšati intimne veze i kako ih održati te kako rješavati probleme. Za one koji imaju teškoća u seksualnom životu, bilo da se radi o spolno prenosivim bolestima, bilo o seksualnim smetnjama i problemima (primjerice, prijevremena ejakulacija, problemi orgazma), prikazane su sve važnije bolesti i poremećaji, uz detaljna objašnjenja što onaj koji od njih boluje može učiniti, komu se javiti, kako se liječe i koje su mogućnosti za njihovim popravljanjem.

Čini se da su u ovoj knjizi pokrivena gotovo sva područja ljudske seksualnosti, upravo kako i stoji u njezinu nazivu, a čitati je mogu i adolescenti i odrasli u bilo kojem periodu života jer to je knjiga kojoj se uvijek vrijedi vratiti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci