'Kafić na kraju svijeta' - knjiga koja potiče na razmišljanje i promjenu

Ovaj vrlo zanimljiv roman o smislu života prava je mala avantura uma. Uspoređuju ga s Coelhovim Alkemičarem i svakako je vrijedan pažnje...

Kad siđete s autoceste i izgubite se

Vjerujemo da ste se u nekom gradu ili zemlji tijekom života mnogo puta izgubili. Osjećaj nije ugodan: sve oko nas je nepoznato, osjećamo se usamljeno i krhko. Ovaj roman uspješnog biznismena Johna Streleckog prostornu konfuziju koristi kako bi nam pomogao napraviti mapu uma unutar kojeg je još lakše izgubiti kompas.

Naš se junak (i narator) odluči malo odmaknuti od užurbane poslovne zajednice čiji je vrijedan i ambiciozan član. Odmalena je bio uzoran, završio je dobar fakultet i krenuo u život odraslih sa zvijezdama (u redu, možda ipak dolarima) u očima. Uspinjao se na hijerarhijskoj ljestvici i sve je išlo kao podmazano. No, nekako mu se učinilo da bi se trebao malo odmoriti i odmaknuti od te „utrke štakora“. Ništa posebno, samo kratak godišnji odmor.

Vozeći se autoputom k svojem odredištu, upada u veliku gužvu nastalu zbog nesreće. Nemajući drugog izbora, silazi s autoputa te se zaputi zaobilaznim putem kako ne bi čekao u koloni. Jedna ga nepoznata cesta vodi do druge, još neuglednije, te se na kraju svojski izgubi. Već pomalo nervozan zbog izgubljenog vremena, shvaćajući da mu je gorivo pri kraju, postaje sve nesretniji. A ceste postaju sve starije i beznadnije…

Intervju s autorom poticajnog romana 'Kafić na kraju svijeta'

Kafić koji se zove Zašto si ovdje?

Junak knjige opisuje svoje putovanje koristeći se riječima primjerenijima za neku epizodu „Zone sumraka“ nego za roman o samopomoći. No, time postaje jasno da je njegovo lutanje zapravo poniranje u samoga sebe. Dosad je mislio da zna kojim smjerom se treba kretati kako bi došao do cilja. Ali koji je to cilj, to mu više nije sasvim jasno. Upravo zato krenuo se malo odmoriti. Gubeći nadu da će stići na destinaciju za odmor (čak dvojeći hoće li uopće stići), odjednom se nađe ispred malenog zdanja.

Kako li se samo u toj pustoši pred njim stvorio nekakav kafić? Kao da to nije dovoljno neobično, taj kafić nosi ime „Zašto si ovdje?“. Sve to našeg poslovnog čovjeka zbunjuje, ali ipak se odlučuje okrijepiti unutra. Atmosfera onostranog već je stvorena, a nakon pogleda u jelovnik i kratkog razgovora s konobaricom postaje još dublja. Ona se izražava poznatim riječima, ali govori o stvarima o kojima „ozbiljan“ čovjek nema vremena razmišljati. Konverzacija se vodi oko pitanja o smislu života. Svakako neuobičajeno kada je gost koji prvi put došao kod vas te je gladan i žedan.

Duboka osobna transformacija

Čitatelju je otpočetka jasno da će ovo putovanje završiti dubokom osobnom transformacijom protagonista, ali ne očekuje da će ga propitkivanja glavnog junaka u tolikoj mjeri pogoditi i potaknuti na vlastito razmišljanje. Čitajući ovu kratku knjigu, postat ćete dezorijentirani, ali na onaj slatki način – nije vam jasno što se u vama događa, ali osjećate ushit zbog istraživanja misterioznih mjesta u svojoj duši koja žude za time da budu otkrivena.

Divan, ali jednostavan stil pisanja uzdiže ovu, već ionako izvrsnu knjigu, na razinu doživljaja usporedivu s prvim susretom s Coelhovim ''Alkemičarem''. Pripremite bilježnicu za citate, trebat će vam. (Egmont, 99,00 kn)

knjiga

Branko Matijašević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci