Jesenski rituali za harmoniju tijela i duha

Nađete li ovih dana koju praznu stranicu u rokovniku (ili je, još bolje, takvom namjerno učinite), posvetite je nekom od rituala koji će jesenskim danima donijeti više smisla, topline i povezanosti s prirodom

Punina i dubina doživljaja

Kakav je blagoslov živjeti u dijelu zemaljske kugle u kojemu se izmjenjuju godišnja doba! Svatko od nas ima svoje omiljeno razdoblje u godini - netko bi, da može, poželio vječno ljeto, drugi bi zauvijek uživali u svježini zime, snijegu i oštrome zraku, no za mene je promatranje promjena u prirodi i dinamika izmjenjivanja vremenskih uvjeta, ugođaja i sezonskih rituala dobrodošla i uzbudljiva.

Prijelaz iz ljeta u jesen može se po intenzitetu mjeriti samo s onim zanosom koji donosi početak proljeća, no nju dočekujem i živim s puno više radosti, mira, opuštenosti i topline. Punina i dubina doživljaja kojima jesen dariva one koji je s ljubavlju prigrljuju otvara predivnu mogućnost da se stopimo s prirodom, zamijetimo je, čujemo, omirišemo, taktilno iskusimo kraj i početak jednog novog ciklusa.

Dopustimo si trenutke mirnoće

Jesen nas tako očito zavodi, šuška nam u uši, mrsi nam kosu nježnim povjetarcem, kiti frizuru šarenim lišćem, puni nam nosnice slasnim mirisima kestenja, kukuruza i šumskog tla urešenog gljivama, prekriva nam oči velovima jutarnjih maglica... Možda to sve čini kako bi nas utoplila i raznježila te ulazak u zimu učinila što nježnijim.

Naši gradski životi možda će preko divota jeseni pretrčati žustrim korakom, zamijetiti samo sivilo, bježeći od kiše, ljuteći se na povećane obaveze i gužvu u prometu, no dopustimo li sebi trenutke mirnoće, osvještavanja cijelog spektra promjena, dubokog disanja i pogleda barem na neko predivno stablo u obližnjemu parku, jesen će nam uzvratiti dvostruko.

Uravnoteženost, pravda i harmonija

Jesenski ekvinocij, kad vrijeme svjetlosti i vrijeme mraka jednako traju, podsjeća nas na važnost ravnoteže. Tog datuma i Sunce ulazi u znak Vage, koja je također simbol uravnoteženosti, pravde i harmonije. Nastojimo li stvoriti što bolju ravnotežu u sebi, možemo očekivati da će se jednaka energija proširiti i u okolini.

U svojim meditacijama ili pisanju dnevnika sada se možemo zapitati u kojem nam dijelu života treba više harmonije te na koji ju je način moguće ostvariti. Ponekad će biti nužno kratko isključivanje dostupnosti, mobitela, društvenih mreža...

A jabuke?

Ako to vrijeme iskoristimo za šetnju u prirodi, učinak će biti snažniji. Nakon vremena provedenog samo sa svojim mislima i osjetilnim podražajima prirode, za ravnotežu uvedite element druženja: pozovite prijateljicu na čaj, kod kuće na ručak ili kolač te podijelite toplinu doma, misli kojima se bavite, preporuku za izložbu, putovanje ili literaturu te s jednakim zanimanjem saslušajte prijateljicu.

Možda će kolač koji ćete podijeliti sadržavati i jabuke, voće jeseni koje simbolizira zdravlje, ljubav, besmrtnost i savršenstvo, a vlastoručno branje sada zrelih plodova dat će im i energiju zabave, avanture i kretanja u prirodi. Volite li lagan, kiselkasto-sladak miris jabuka, narežite jednu na ploške, dodajte štapić cimeta i nekoliko klinčića pa sve prelijte vodom i stavite na štednjak na najnižu temperaturu. Kućom će se proširiti miris pite od jabuka, nostalgičan i ugodan.

Preobrazba u domu

Osim prirode i nas samih, i naši domovi prolaze kroz preobrazbu. Počnemo li već od ulaznih vrata, vjenčić ispleten od lišća i bobica, velika bundeva ili dvije te novi otirač s jesenskim motivom učinit će svaki dolazak kući još slađim. Nekoliko kapi eteričnog ulja kadulje, cedra ili naranče osvježit će ulazni prostor i stvoriti mirisnu prepoznatljivost vašeg doma.

Ako imate naviku pročišćavanja zraka kađenjem, suhe biljke koje su pogodne za ovo doba godine su kadulja, ružmarin i metvica. Iz šetnje šumom ponesite komadić prirode sa sobom u obliku suhog lišća, otpalih žirova ili kestena, grančica koje je polomio vjetar te ih s pažnjom aranžirajte u vaze i ukrasne zdjele.

Čišćenje prostora ceremonijom dimljenja - otkrijte mir i harmoniju u domu

Irena Zrinski

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci