Ideje za obiteljski izlet ili duhovno planinarenje

Ako za vikend planirate avanturistički izlet ili planinarenje, pogledajte naša četiri favorita i potražite svoju novu destinaciju za najljepši bijeg u prirodu.

Živimo u zemlji s toliko impresivnih prirodnih ljepota. Ako želite planinariti ili samo prošetati po šumi, izbor je stvarno širok, gdje god krenuli neće ostati razočarani. Teško je izdvojiti najljepše planinarske staze, skrovite šumarke i brda s panoramskim pogledom, jer svako je jedinstveno na svoj način. Ipak, zamolili smo poznavatelja naših zelenih kutaka, Boris Pecigoša, utemeljitelja i voditelja radionica Svjesnih bivanja u prirodi da nam predloži četiri manje istražene, mirnije lokacija za obiteljski izlet ili duhovno planinarenje.

500 Horvatovih stuba

Ovaj šumski dragulj nalazi se na sjevernim padinama Medvednice, ispod planinarskog doma Hunjka, do kojeg se može doći automobilom.

Trideset minuta spuštanja, najprije kroz šumu, potom preko prelijepih pašnjaka s pogledom na Zagorje dovodi vas do stare tise, više stotina godina starog stabla i zaštićenog spomenika prirode  nasred pašnjaka. Pokraj nje možete predahnuti u meditaciji prije nego što uđete u mističnu crnogoričnu šumu u kojoj se nalazi 500 kamenih stuba. Njih je 50-ih godina prošlog stoljeća izgradio planinar Vladimir Horvat kako bi ovo područje učinio dostupnim planiniraima i izletnicima.

Stube se strmo i serpentinasto spuštaju u stotinjak metara dubok klanac potoka Bistri jarek i prolaze kraj brojnih kamenih škrapa po kojima rastu tise, paprati, ciklame i drugo šumsko bilje. Tu su i Patuljkova špiljica, dva ponora, dvije špilje, a staza prolazi kroz jednu od njih prije nego izbije na plato iznad potoka čiji žubor odjekuje klancem.

Detaljnije informacije o Medvednici pronađite na www.stari.pp-medvednica.hr

šuma priroda anđeli

Budinjak - Staza kneževa

Na Žumberku, pokraj sela Budinjak, uređena je poučna Staza kneževa koja obilazi arheološke lokalitete ovog kraja.

Prije par tisuća godina ovdje je živio narod koji je za sobom ostavio ostatke gradine na vrhu obližnjeg brežuljka, sada obraslog u velebnu šumu, ljeti prepunu mirisnih ciklama, a na ravnici podno brda grobne humke - tumule, koje danas prekriva šuma breze i bujadi.

Hodanje kroz tu šumu jedinstveno je iskustvo jer je energija čista i nježna. Iako je šuma izrasla na grobovima, tu nema mjesta strahu ni nelagodi, već cijelo područje zrači tajanstvenim mirom i sviješću o minuloj prošlosti.

Na stazi se nalazi još nekoliko arheoloških zanimljivosti koje se mogu istražiti, kao što su špilja Židovske kuće, keltsko groblje u Brateljima, ostaci srednjovjekovne crkve Sv. Petke.

Detaljnije informacije o lokaciji pronađite na www.park-zumberak.hr

Kastavska šuma ili Park šuma Lisina

Gradić Kastav, u blizini Rijeke, sam je po sebi zanimljiv zbog svoje povijesti, građevina i pogleda na Kvarner.

No ako prođete kroz ruševine znamenite Kastavske cerkvine, odmah ćete se naći u šumi Lozi. Nemojte ostati na širokom makadamskom putu, već se puteljcima zaputite u šumu. Iznenadit će vas bajkoviti puteljci omeđeni drevnim suhozidima obraslim zelenom mahovinom. Energija šume je divna i doista nas vraća u neka minula vremena kada su vile i druga tajanstvena bića vladala ovim krajem.

Detaljnije informacije o lokaciji pronađite na www.pp-ucka.hr

bor drvo priroda šuma


Brdo Kamenjak

Kamenjak je brdo s tri vrha iznad Grobničkog polja, u zaleđu Rijeke, do kojeg se dolazi starom cestom iz Rijeke prema Zagrebu.

Vidik s Malog Kamenjaka na Kvarner je veličanstven, dok je serpentinasti uspon na Veli Kamenjak posebno iskustvo zbog vizura i ulaska kroz kameni „portal“ u područje sa škrapama i sunčanim satom.

Na livadi ispod Malog Kamenjaka se nalazi i kameni labirint kroz koji možete hodati u meditaciji i uživati u pogledu na more. Posebnost Kamenjaka je i tamna i gusta šuma ispod Velog Kamenjak, u predjelu „kod bunkera“. Vlažna je i prekrivena paprati i mahovinom, puna je stijena, vrtača i pukotina.

Više na www.rijekatrails.com/staze/kamenjak/

Pripremila: Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci