Idealno je vrijeme da otkrijete svoj hobi

Višak slobodnog vremena može nas učiniti anksioznima, može nam biti dosadno ili pak može poslužiti kao poticaj da se povežemo sa svojom urođenom kreativnošću.

Kada ste posljednji put upotrijebili riječ "hobi" da biste opisali kako ste proveli svoje slobodno vrijeme? Ako vam zvuči kao strani izraz koji niste čuli još od djetinjstva, niste jedini. U svijetu koji slavi brzinu i produktivnost, kreativnost i hobiji često su zanemareni.

Naš se svijet upravo sada ubrzano mijenja. Koronavirus nas drži podalje od našeg uobičajenog dnevnog rasporeda i sada mnogi imaju više "slobodnog" vremena nego ikad prije. Ta nas promjena može učiniti anksioznima ili zbunjenima, može nam biti dosadno ili pak može poslužiti kao poticaj da preispitamo naš mentalitet užurbanosti i ponovno se povežemo sa svojom urođenom kreativnošću.

Trik u odabiru hobija je iskoračiti iz rada i produktivnosti i stvarati samo radi stvaranja. Donosimo tri savjeta kako razviti kreativni hobi  iz udobnosti vašeg doma. Početi možete odmah!

1. Promislite kako trenutno provodite svoje slobodno vrijeme.

Prije nego što uspijemo napraviti bilo kakve promjene, moramo analizirati svoje trenutne navike. Na suosjećajan, znatiželjan način, razmislite o tome kako provodite slobodno vrijeme. Pokušavate li ga ispuniti odgovaranjem na e-poštu ili se isključite i izvalite na kauč? Nijedna od ovih navika nije "ispravna" ili "pogrešna", ali važno je da steknete osjećaj kako provodite višak vremena da biste shvatili gdje se taj pomak mora dogoditi.

2. Počnite s malim, ali eksperimentirajte izvan svoje zone komfora

Kad proanalizirate svoje stare navike, vrijeme je da ih počnete zamjenjivati novim, kreativnim idejama. Nije važno koji hobi odlučite isprobati, već samo da se razlikuje od onog što radite u svakodnevnom životu. To pomaže vašem mozgu da radi bolje, kaže Girija Kaimal, stručnjakinja za art terapiju sa Sveučilišta Drexel. "Sposobnost uspostavljanja poveznica između nepovezanih stvari i zamišljanje novih načina komunikacije dobro je za nas. Umjetničko izražavanje pomaže nam u kretanju prema budućnosti." Dakle, ako dane provedete pišući za posao, hobi vam, na primjer, može bit vezenje ili kuhanje.

Usvajanje i bavljenje različitim aktivnostima nekim je ljudima jednostavno, ali njihovo zadržavanje može biti posve druga priča. Za početak, postavite si ostvariv cilj, poput slikanja jednom tjedno, umjesto da postanete najbolji slikar svih vremena. Hobiji bi trebali biti zabavni, a ne još jedan trud i rad. Znanost o neuroplastičnosti mozga govori da s vremenom naš mozak može početi stvarati nove poveznice kako bi nam nova aktivnost postala navikom.

3. Hobiji ne trebaju biti savršeni

Danas smo u našem svijetu toliko usredotočeni na postignuća da zaboravljamo koliko je važno jednostavno doživjeti radost. A radost je jedan od najvažnijih osjećaja koji možemo kanalizirati - pogotovo kada smo preplavljeni različitim osjećajima - jer je to predivna verzija pozitivnosti. "Skupljajući ove male trenutke koji čine da se osjećamo živima, mi doživljavamo svoje živote kao sretnije u cjelini", navodi dizajnerica Ingrid Fetell Lee s Instituta Aspen.

Dakle, sljedeći put kada se uhvatite u pokušaju da postanete novi najbolji spisatelj, kada eksperimentirate u kuhinji ili osjećate potrebu da svojoj Instagram publici objasnite zašto ste se odlučili okušati u obradi drva - zastanite na trenutak i zapitajte se koja je vaša namjera te ponovno procijenite svoje "zašto".

Svi mi trebamo malo više stvaranja i malo manje odricanja u svakom dijelu svog života. Sve započinje vježbanjem radosti kroz hobije koje odaberemo, izravno s našeg kauča.

Izvor: www.mindbodygreen.com

Pripremila: Snježana Krčmar

Ostali članci