Glamping: Nomadski glamur koji je osvojio svijet

Glampiranje je sve popularniji oblik odmora koji iskonsku potrebu za slobodom i istraživanjem spaja sa savršenim komforom, nudeći nezaboravno iskustvo povratka prirodi

Nomadski nagon

Hoteli, apartmani, kampovi i ostali oblici turističkog smještaja u urbaniziranim sredinama pružaju svu potrebnu udobnost, no mnogi od nas čeznu za stapanjem s prirodom i nezaboravnim doživljajima. Znatiželjne osobe koje vole učiti i stjecati nove spoznaje neće se zadovoljiti uvriježenim, konformističkim pristupom putovanju.

Onaj pritajeni nomadski nagon koji se ponekad probudi u svakome od nas vjerojatno će nas odvesti daleko izvan uobičajenih turističkih tura, u carstvo prirode, životnih priča lokalnog stanovništva i izvorno okruženje nepoznatih nam predjela.

Šator s pet zvjezdica

Odnedavno se zaljubljenicima u prirodu i svima željnim pustolovina, učenja i obogaćivanja duhovnog života nudi novi trend koji je na neočekivan način povezao komfor s pomalo neobičnim iskustvom boravka u prirodi. Riječ je o glampiranju (eng. glamping), glamuroznom, odnosno luksuznom kampiranju koje kao poseban oblik smještaja u kampu proteklih desetak godina postaje sve popularnije.

Naša otuđenost od prirode i uvriježeni obrasci ponašanja, uključujući odabir destinacija za odmor, prevladavaju kad je o turizmu riječ, pa tako kukci, zalutale divlje životinje, gusto raslinje u kojem se tko zna što krije, šuma puna čudnih zvukova i prirodne pojave poput oluje kod mnogih stvaraju odbojnost prema samoj pomisli da ih od svega toga dijeli samo tanki šator i vreća za spavanje. Ipak, glampiranje pruža jednu novu dimenziju kampiranja koja nadilazi podjelu na osobe sklone komforu i zaljubljenike u prirodu.

Stoga ne čudi što je ovaj novi oblik odmora koji objedinjuje boravak u prirodi, rekreaciju i savršenu udobnost postao rastući globalni trend među onima koji barem nakratko žele pobjeći od stresne gradske sredine i uživati u opuštajućem djelovanju prirode, a da se pritom ipak ne odreknu prednosti koje nudi civilizacija. Dok s jedne strane pruža doživljaj klasičnog kampiranja, glampiranje kao njegova luksuzna varijanta, s druge strane, jamči komfor na koji smo naviknuli u vlastitom domu.

glamping

Autentični doživljaji

Budući da gostu treba pružiti toplinu domaćeg, obiteljskog ugođaja, podrazumijeva se da takav oblik smještaja od njega zahtijeva minimalan napor i odricanje. To netradicionalno kampersko iskustvo koje uživanje u prirodi i autentičnoj lokalnoj sredini povezuje s komforom i blagodatima suvremene tehnologije nudi puno više od pukog bijega od gradskog života. Ono nas nadahnjuje i pruža autentične doživljaje koji ostaju dugo utisnuti u naše sjećanje.

Zamislite da se osjećate dijelom prirode koja vas okružuje, upijate aromatične mirise bilja, osluškujete noćne zvukove i uživate u pogledu na zvjezdano nebo dok se iza vas nalazi šator s pet zvjezdica – i shvatit ćete u čemu su čari glampiranja!

Gdje se može glampirati u Hrvatskoj

Ne stoje na zemlji

Odlučite li se na ovu vrstu odmora, možete zaboraviti na klasične šatore i muke oko njihovog pričvršćivanja i prokišnjavanje jer ćete kao glamper boraviti u velikim i potpuno namještenim glamping šatorima, suvremenim varijantama jurte i tipija, te luksuznim karavanima, mobilnim kućicama, kolibama, kućama na drvetu ili vilama.

Za razliku od onih klasičnih, glamping šatori ne stoje na zemlji, već imaju čvrstu, obično drvenu podlogu uzdignutu od tla i konstrukciju od istog materijala preko koje je zategnuto nezaobilazno šatorsko platno. Unutrašnje prostorije, čiji broj ovisi o veličini šatora, luksuznijih modela odijeljene su čvrstim zidnim stijenama najčešće napravljenim od drva, a potpuno opremljen interijer sa strujom, tekućom vodom i klimatizacijom uključuje kuhinju sa svim potrebnim uređajima i kupaonicu. U većini slučajeva, imaju potpuno ili djelomično natkrivenu terasu.

glampingUnutrašnjost jurte

Jurte i tipiji

Jurte su tradicionalni prenosivi kružni šatori stepskih nomada u Turskoj i Mongoliji koji su im služili za stanovanje i bili prekriveni kožom ili vunom. Danas postoje njihove modernizirane varijante s povišenom drvenom platformom i jednako takvim ili metalnim okvirom, dok su nekadašnji pokrivni i vezivni materijali zamijenjeni posebnim otpornim tkaninama, pleksiglasom, žičanim užetom i ostalim suvremenim materijalima.

Tipiji su šatori stožastog oblika čiju osnovnu strukturu čine drveni stupovi prekriveni kožom ili krznima. Upotreb­ljavala su ih urođenička plemena u prerijama Sjeverne Amerike, no stereotipno se povezuju sa svim Indijancima u SAD-u. Kao i u slučaju jurti, za njihovu izradu, osim drva, danas se koriste suvremeni materijali, a unutrašnjost tipija s više zvjezdica pruža potpun komfor, uključujući i kupaonicu. Manje luksuzni tipiji nemaju kupaonicu, ona se nalazi izvan šatora.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci