Domaća literatura za zdraviji život

U naslovima novih knjiga posvećenih zdravlju, čiji su autori renomirani hrvatski stručnjaci, možete pronaći obilje informacija i savjeta kako na sveobuhvatan način voditi brigu o sebi te postići sklad tijela i uma

Kineziologinja Ana-Marija Jagodić Rukavina, ovogodišnja dobitnica Sensa Loves Health priznanja, osnivačica je zagrebačkog PBS Centra sportske izvrsnosti i autorica međunarodno priznate Body tehnike – holističkog vježbanja kojim se osnažuju vitalni kapaciteti na svim razinama, uključujući i onu emocionalnu. Svoja je iskustva pretočila u priručnik Body tehnika: Naučite slušati svoje tijelo, koji donosi i brojne priče vježbača kojima je Body tehnika promijenila život, kao i niz vježbi s detaljnim opisima kako ih izvoditi.

detalji 22

U knjizi Prehranom i vježbanjem do zdravlja zagrebačka nutricionistkinja Alma Bunić predstavlja program zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti koji je osmislila s trenerom fitnessa Davidom Kučekom. Jednostavne vježbe povezane su s laganim, a vrlo hranjivim obrocima za povećanje energije.

detalji 26

Iako je dijabetes jedna od najraširenijih kroničnih bolesti, dijabetičari često ne mogu pronaći pouzdane preporuke kako, koliko, kada i kojom se tjelesnom aktivnošću baviti, a da izbjegnu nepovoljne nuspojave zbog uzimanja lijekova i komplikacija bolesti. Stoga su liječnice Maja Cigrovski Berković i Lana Ružić – koje su ujedno i predavačice na Katedri za medicinu sporta i vježbanja zagrebačkog Kineziološkog fakulteta – napisale priručnik Šećerna bolest i tjelesno vježbanje s detaljnim uputama kako uskladiti terapiju s minimalno 30 minuta tjelesne aktivnosti na dan. Štoviše, njihove preporuke jednako su dobrodošle i za sprečavanje nastanka šećerne bolesti.

detalji 3

Specijalist onkologije i radioterapije Ljerka Eljuga i njezin suprug Damir Eljuga, specijalist ginekologije i porodništva i subspecijalist ginekološke onkologije, okrunili su 25 godina rada u svojoj zagrebačkoj Poliklinici Eljuga knjigom Odabrane teme iz ginekologije i senologije. To su teme s kojima se kao liječnici svakodnevno susreću u praksi, od menstruacijskog ciklusa, preventivnih ginekoloških pregleda i praćenja trudnoće do najnaprednije dijagnostike i liječenja raka dojke i jajnika.

detalji 27

Čovjek može biti iseljen iz sebe, izgubljen ili ispražnjen kao i kuća, te tako postati osoba s pre­ostalim tragovima raspršenoga života. Psihoterapija bi trebala vlasniku pomoći da se vrati u svoju kuću. On će je onda dovesti u red, učiniti mjestom ugodnim za život, susrete, aktivnosti i od kuće učiniti dom.

Put k sebi zapravo je povratak u svoje suštinsko „ja“, a pritom treba rekonstruirati obrambeno stvoreno „ja“ i iscijeliti bolno „ja“. Tako piše zadarski psihijatar Robert Perinčić u knjizi Na putu kući: Vidljivo i nevidljivo u psihoterapiji, u kojoj na temelju primjera iz prakse, ali i razne literature i filmova, promišlja kako u ljudima p(r)obuditi potencijale i vrijednosti.

detalji 12

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci