Blagdansko putovanje iz priče

Ako za blagdane nikamo ne putujete, iskoristite priliku upoznati najljepše svjetske gradove na svom kauču pod dekicom. Vode vas najbolji turistički vodiči - romani

Znate li u kojim književnim djelima možete upoznati Barcelonu?

Znate li u kojim književnim djelima možete upoznati Barcelonu?

Koliko se god tiskani vodiči usavršavaju iz godine u godinu, dušu mjesta koje posjećujemo uvijek će bolje razotkriti dijete koje se igra na njegovim igralištima, bakica koja prodaje voće na lokalnoj tržnici ili mladić koji je zbog zabave noć zamijenio za dan. No većina nas takve ljude ne poznaje ili se sramimo povući stranca za rukav i zamoliti da nam ispriča nešto o svojem gradu.

U toj situaciji knjige mogu biti naši građani svijeta. Ne postoji mjesto na svijetu o kojem nešto nije napisano. Tko god se našao u Parizu, zna kako ondje ima stotine trgova, ulica, kafića u kojima su slavni književnici boravili, pisali ili ljubili neku parišku damu. Njihove su uspomene na ta mjesta i danas najljepše posvete gradu.

Barcelona - Pariz - New York - Amsterdam

parizMnogo je književnih posveta Parizu, upoznajte ihOdnos grada i likova okosnica je i knjige Walks through Literary Barcelona (Šetnje kroz književnu Barcelonu), koja turiste upućuje na mjesta u Barceloni koja su se našla u književnim djelima. Neka su od njih objavljena i u Hrvatskoj: Ništa, književnice Carmen Laforet, Sjena vjetra Carlosa Luisa Zafóna i romani Manuela Vázqueza Montalbána. Ako putujete u Istanbul, Malcolm Burgess, direktor izdanja izdavačke kuće Oxygen Books koja objavljuje netipične vodiče, savjetuje da se inspirirate knjigom Istanbul, grad sjećanja nobelovca Orhana Pamuka ili Kopile Istanbula autorice Elif Shafak.

Posvetu New Yorku nalazi u Salingerovu Lovcu u žitu, Parizu u Zvonaru crkve Notre-Dame Victora Hugoa, a kako diše Amsterdam, otkrit ćete u Dnevniku Anne Frank, Ritualima Ceesa Nootebooma, ali i djelu hrvatske književnice Dubravke Ugrešić Ministarstvo boli. Ako za blagdane putujete, pri čitanju knjige obratite pozornost na mjesto radnje. Ono bi vas moglo uputiti na čudesne adrese.

Kristina Ivčić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci