ASMR zvukovi: Kako zvuči ugoda?

Rast popularnosti takvih zvukova (samo je prošle godine na YouTube kanal učitano otprilike 13 milijuna ASMR uradaka) nagnao je znanstvenike da se pozabave ovim novim oblikom opuštanja. Evo što su otkrili...

Jeste li se ikad zapitali zašto volimo slušati meke i nježne zvuke poput šaputanja, tapkanja, trljanja dlanovima, pisanja perom ili nježnog grebanja? Razlog tomu je što takvi zvuci potiču naš autonomni senzorni meridijalni refleks (ASMR), odnosno osjećaje fizičke i emocionalne ugode.

Rast popularnosti takvih zvukova (samo je prošle godine na YouTube kanal učitano otprilike 13 milijuna ASMR uradaka) nagnao je znanstvenike da se pozabave ovim novim oblikom opuštanja. Engleski znanstvenici sa Sveučilišta u Sheffieldu željeli su istražiti ima li ASMR fizičke ili mentalne dobrobiti, a otkrili su da je slušanje ASMR audiouradaka povezano s obje.

Utvrdili su, naime, da se svakom ASMR slušatelju smanjuje broj otkucaja srca, a to je fizički dokaz opuštanja. Ako još niste slušali ovakve tonove, stavite slušalice i priuštite si ugodne i opuštajuće senzacije, poput trnaca, koje možete osjetiti po cijelom tijelu, od tjemena preko kralježnice do udova, sve dok se potpuno ne opustite.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci