Alis Marić preporučuje 10 knjiga koje pomažu da lakše podnesemo trenutnu situaciju

U ovo krizno i izazovno doba, kad smo svi povučeni u kuće, idealno je vrijeme okrenuti se čitanju. Alis Marić, autorica bloga Čitaj knjigu, preporučuje 10 knjiga koje nam mogu pomoći da se lakše nosimo s trenutnom situacijom koju ne možemo ni mijenjati niti kontrolirati.

Ostanite doma i čitajte

Koronavirus promijenio je već izgled mnogih gradova i država. Da je ljudski duh nesalomljiv pokazuju nam snimke iz Italije, pjesma za podizanje morala i pljesak liječnicima koji se bore s bolešću. Hoće li pandemija iznjedriti neko veliko književno djelo, tek ćemo vidjeti. Do tada ostanite doma, budite na sigurnom, pazite na sebe i – čitajte.

Sad, onu vašu listu s knjigama koje želite pročitati možete smanjiti ili potpuno odraditi. Alis Marić, autorica bloga Čitaj knjigu, preporučuje 10 knjiga koje nam mogu pomoći da se lakše nosimo s trenutnom situacijom koju ne možemo mijenjati ni kontrolirati ali ju možemo prihvatiti:

1. Čovjekovo traganje za smislom – Viktor Frankl

Ova je knjiga jedno veliko svjedočanstvo života, prikaz preživljavanja sa smislom u sebi, unatoč surovoj stvarnosti koja nas okružuje.

Autor knjige, ugledni liječnik klinike u Beču, židov, obiteljski čovjek, pokošen politikom ratnih zbivanja Drugog svjetskog rata, završava u nekoliko koncentracijskih logora, iznosi svoja iskustva. No, on ne piše s namjerom iznošenja povijesnih činjenica o zločinu, već s namjerom svjedočenja kako je proživio četiri godine zarobljeništva i nastavio život nakon.
Frankl bi rekao: „Čovjeku možete oduzeti sve osim posljednje od ljudskih sloboda – a to je odabir vlastitog stava u bilo kakvim okolnostima.“

2. Wabi sabi – Beth Kempton

Wabi sabi je pojam koji označava sveobuhvatni japanski svjetonazor i koncept usmjeren na prihvaćanje prolaznosti i nesavršenstva. Korijene ima u zenu i ceremoniji čaja. Potiče nas da usporimo, da se ponovno povežemo s prirodom i budemo nježni prema sebi. Sad je upravo takvo vrijeme, zato posegnite čim prije za ovom mudrom knjigom.

3. Mala filozofija ptica – Philippe Dubois i Elise Rousseau

Knjiga šalje prekrasne poruke kroz proučavanje i promatranje ptica diljem svijeta. Napisao ju je francuski ornitolog i pisac koji prati ptice već godinama. Sad je vrijeme da podignemo pogled prema nebu i da se zapitamo kako su ptice, zapravo, diskretne učiteljice života. Spontane, bezbrižne i prpošne, mogu nam puno toga poručiti. Samo trebamo osluhnuti. Knjiga vrvi dobrim poukama.

4. Zašto francuska djeca ne bacaju hranu – Pamela Druckera

Autorica je Amerikanka koja živi i radi u Parizu gdje je i prvi put postala majka. Njezine opservacije o odgoju su jako zanimljive te je u francuskom načinu ophođenja s djecom otkrila nešto moćno, praktično i nesvakidašnje.

Ova knjiga bi vam mogla pomoći ovih dana kad su i djeca žrtve izolacije. Saznajte kako to da francuska djeca spavaju cijelu noć, zašto rado jedu sve čime ih ponudite, kako se u Parizu „postavljaju granice“ i kako ćete francuske majke prije vidjeti u uskim trapericama nego u širokim trenirkama.

knjige 2

5. Plač – Helen Fitzgerald

Odličan psihološki triler koji ne možete ispustiti iz ruke i koji će vas potpuno zaokupiti, što je poželjno ovih dana.

Radi se o obiteljskoj drami između Škotske i Australije. Joanne, mlada majka, Alistair, otac njezinog djeteta i njihov devetomjesečni sinčić putuju avionom u Australiju. Na dugom i iscrpljujućem letu, beba ne prestaje plakati što Joanne čini frustriranom i očajnom. Nakon slijetanja i vožnje kroz australsku divljinu nakon što stanu kupiti pelene u zabitoj lokalnoj trgovini – beba je nestala iz auta. Kako je to moguće? Nećete se moći načuditi pravim razlozima.

6. Ogledala – Lea Brezar

U jednom sam dahu pročitala ovu vrlo poučnu i inspirativnu knjigu domaće autorice Lee Brezar koja i ovaj put kroz knjigu želi čitateljima poslati važne poruke - ako imamo samopoštovanje, ispravnost, vjeru i čistoću duha možemo prihvatiti fenomen života tako da on radi za nas, a ne protiv nas.

Likovi, koje svi poznajemo, poput Dine i Nikole, Anite i Veronike će vas upozoriti koliko često ne želimo prihvatiti lekcije ili mislimo da ništa ne možemo učiniti od svojih života smatrajući da nam ih je skrojila sudbina.

7. Matilda – Roald Dahl

Priča o nadarenoj i znatiželjnoj djevojčici Matildi koju roditelji i brat ne primjećuju. Majka provodi dane pred televizorom, a otac je umišljeni preprodavač rabljenih automobila. Matilda žudi za ljubavlju koju ne dobiva pa vrijeme provodi čitajući knjige i nalazeći u tome utjehu. Kad krene u školu upoznaje učiteljicu Slatkić koja joj postaje velika potpora u životu. Kako raste, Matilda otkriva svoje talente uz pomoć kojih će ispraviti sve nepravde.

Ovaj roman govori o važnosti ljubavi, prihvaćanja sebe i drugih, pomaganja drugima i ljubaznosti i pameti koje mogu pobijediti svaku grubost, glupost i neljubaznost.

8. Male žene – Louisa May Alcott

Zasluženo je topla obiteljska priča Male žene (iz 1868. godine), američke književnice Louise May Alcott, proglašena najvažnijim ženskim romanom svih vremena.

Četiri su ljupke djevojke s lakoćom našle mjesto u srcima čitatelja svih dobnih skupina, a o uspješnosti romana koji je inspiriran upravo životom same autorice svjedoče višestruke ekranizacije; priča je zaživjela čak i na kazališnim daskama, posluživši kao predložak za mjuzikl i operu.

knjige2a

9. Prolazim kroz zidove – Marina Abramović

Marinina autobiografska životna priča, naizmjence dirljiva, šokantna i duhovita, opisuje jedinstvenu umjetničku karijeru u kojoj je vlastitim tijelom nadilazila granice straha, boli, iscrpljenosti i opasnosti, beskompromisno tragajući za emocionalnim i duhovnim preobražajem. Knjiga, na živopisan i snažan način, predstavlja iznimno životno iskustvo jedne izvanredne umjetnice.

10. Kuga - Albert Camus

Valja osvijestiti da je epidemija i pandemija uvijek bilo. Svako toliko, u povijesti čovječanstva se pojavljuje neki nepoznati virus koji nemilosrdno napada čovjeka. To su mnogi književnici i pisci zapisali. Zato je sada vrijeme da pročitate i jedan klasik na tu temu – Kuga, Albert Camusa.

Kad kuga pohara alžirski grad Oran nameću nam se mnoga pitanja o sudbini čovjeka i stanju ljudskog uma. Vjeruje se da je nadahnuće pronašao u stvarnom događaju, epidemiji kolere koja je 1849. godine pobila većinu stanovništva Camusovog rodnog grada, no on svoju kugu smješta u 1940.godinu, kad Europom hara Drugi svjetski rat. Pripovjedač je dr. Bernard Rieux. Od početka epidemije, invazije štakora do povlačenja bolesti, koja je sa sobom odnijela ogroman danak opisane su sudbine ljudi koji pokušavaju preživjeti, ali se i nositi s depresijom i tjeskobom koji je zavladala njihovim gradom koji je bio zatvoren.

Pripremila: Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci