8 knjiga koje će vam uljepšati ljeto

Ne znamo s kim ćete provesti ljeto, ali znamo u koje ćete se knjige zaljubiti jer smo pitali spisateljicu Aleksandru Orlić da nam sastavi popis njenih najdražih knjiga za plažu. Pozor - vruće emocije! Čitati u hladu...

Jean-Michel Guenassia: Klub nepopravljivih optimista (Vuković&Runjić)

Kada 1500 francuskih gimnazijalaca odabere svoj roman godine, to može značiti samo jedno – roman ćete progutati kao rashlađenu lubenicu. I zažaliti što niste bili prijatelj glavnog junaka – gimnazijalca Michela Marinija u ludim šezdesetima pa da i vas povede u stražnje prostorije pariškog kafića Balto iz 14. okruga koji mu je obilježio život, da vas upozna sa Jeanom Paulom Sartreom, prvim ljubavima, fotografijom, rock'n'rollom i svim tim živopisnim likovima, emigrantima iz Istočnog bloka, glumcima, čudacima te da i vi zajedno s njima uskliknete: "Radije optimist u krivu nego pesimist koji je u pravu."

David Mitchell: Atlas oblaka (Vuković&Runjić)

Ako ne možete odlučiti što ponijeti na more – povijesni roman, ljubavni, politički triler ili SF, ovaj bi roman mogao biti za vas. Pardon, šest romana u jednom! Autor David Mitchell, oduševljen ruskim babuškama (za koje smatra da savršeno dočaravaju koncept vremena), odlučio je napraviti i literarni eksperiment i napisati sveobuhvatnu knjigu – roman koji će vas poput valova (ili vremenskog stroja) odvesti malo u 19. stoljeće, malo u daleku budućnost, a vi nećete moći odlučiti čiju ćete priču radije pratiti – kalifornijske novinarke, izgubljenog skladatelja, romantičnog pustolova, klonirane konobarice, mladića Zacharyja ili ludog nakladnika. Priče duge 700 godina koje ćete vrtjeti u glavi i sljedećih ljeta...

Mani Gotovac: Fališ mi: U proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi (Profil)

Ljeto kao da je stvoreno za surfanje po valovima i plutanje na površini. No ako ste od onih hrabrih koji vole zaroniti sebi pod kožu i spremno se suočiti s elementarnim životnim pitanjima kao što su život, ljubav, strast, ljubomora, gubitak, starenje, radost stvaranja, ovo je knjiga za vas. Tako živa, iskrena i autentična kao obiteljski album koji se usudi pokazati i neretuširane fotke. Tako zarazna da ćete nakon nje poželjeti potražiti bakinu uštirkanu spavaćicu i voditi ljubav u vrtu pod vedrim ljetnim nebom. Ili zapaliti u Trst u kino ili na kavu.

Truman Capote: Ljetno krstarenje (Naklada Ljevak)

Što biste radili da imate 17 godina, prazan stan u njujorškoj Petoj Aveniji 1945. i zrno bunta? Truman Capote kao da je u svom prvom romanu Ljetno krstarenje, slučajno pronađenim tek 2004., opisao mlađu sestru Holly Golightly iz Doručka kod Tiffanyja – mondenu i krhku djevojku Grady McNeil koja nastoji izmigoljiti iz ralja dosadnog visokog društva, otkriti sebe i svoju seksualnost te živjeti po svom. Još jedno divno djelo koje govori o pravom glamuru i lažnoj sreći i koje sigurno ostavlja slan okus u ustima.

knjigePascal Rambert: Zatvaranje ljubavi (Fraktura)

Ako je vjerovati statistikama, najviše se veza prekida u siječnju i nakon povratka s ljetovanja, zbog iznevjerenih visokih očekivanja. Audrey i Stan su nažalost jedan od takvih parova na rastanku (znamo ih iz sjajne predstave u ZKM-u), koji će se zadnji put prisjetiti svojih zajedničkih putovanja – od Toskane i razgledavanja Massaciovih freski do aerodromskih čekaonica. Jako dirljiv roman o kraju jedne ljubavi koji će nas još jednom uvjeriti da su najvažnija putovanja u životu ona koja se odvijaju unutar nas, na vlastitoj koži. Ili kao što kaže Audrey na odlasku: "Nadam se da imaš uzbudljiv unutarnji život!"

Nikša Kušelj: Fleur de sel (vlastita naklada Nikša Kušelj)

Kada su renesansni majstori davnih dana plovili oko Cavtata i gledajući u nebo smišljali veličanstvene izume kao što su avion, padobran, alkemičarske formule kako sol pretvoriti u zlato, nisu ni slutili da će jedan renesansni šansonijer u 21. stoljeću ispuniti njihove davne sanje – zaustaviti vrijeme, uhvatiti iluziju za bradu i majstorski smiksati nekoliko vrsta umjetnosti – pjevanje, recitiranje, šaputanje, pisanje, fotografiranje... Naime, oboružate li se Nikšinom zbirkom pjesama Fleur de sel s CD-om Berači soli, mogli biste ispuniti i njegov davni san – da vam se pred očima dok ležite na plaži vrte najuzbudljivije slike kao da ste u ljetnom kinu, s vjetrom u sporednoj ulozi.

Andreï Makine: Knjiga kratkih vječnih ljubavi (Disput)

Za razliku od superheroja, velikih priča i još većih odricanja kakve je zazivala Ayn Rand prošlog ljeta u svom romanu Veličanstveni izvor, ova knjiga će vas izliječiti od zabluda i naučiti da jedna velika ljubav ne postoji. U osam gotovo nepovezanih priča o platonskim i putenim ljubavima, pisanih u prvom licu, do kraja ljeta ćemo ponovo shvatiti da je ljudski život satkan od epizoda i kratkotrajnih rajeva te da griješimo kada tragamo za vječnim i trajnim rajem, kada svoje snove "gradimo pomoću granitnih blokova desetljeća". Sorry, Superman, morat ćemo se složiti s glavnim likom koji kaže da sve naše ljubavi, ma kako kratke bile, postaju vječne te da svi koje smo voljeli zauvijek žive u našem sjećanju...

F. Scott Fitzgerald: Veliki Gatsby (Šareni dućan)

Kada je pisao Velikog Gatsbyja Francis S. Fitzgerald imao je samo 29 godina i naivno je mislio da se prošlost može vratiti, lijepi trenuci očuvati te da manja ljubav mora napraviti mjesta onoj najvećoj. Do kraja knjige svi naučimo lekciju da je život kao party – obično počne dobro, a završi loše, no da ono što nas drži u svim tim životnim bujicama i po čemu je Gatsby zapravo velik (!) nisu spektakularne zabave ni gomila finih bijelih odijela, već njegov ooogroman kapacitet za nadanje. I zato, pronađite ovo ljeto neko zeleno svjetlo na pučini kojem ćete se radovati i žustro mu ploviti u susret, baš kao Jay!

aleksandraAleksandra Orlić, spisateljica, pjesnikinja, fotografkinja i urednica Cosmopolitan.hr-a autorica je romana Bio jednom kraj koji smo čitali prošlo ljeto. Napisala ga je, kako kaže, jer je htjela zauvijek sačuvati neke važne trenutke, a pri ruci nije imala fotoaparat. Devet ljubavnih priča o rastancima i rečenicama zbog kojih smo prekidali doista funkcioniraju kao moderne bajke, ali s puno više soli no šećera. Aleksandrin roman Bio jednom kraj možete kupiti ovdje

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci