5 knjiga koje ste morali pročitati...

... ovog ljeta. Ako niste, izvrsno su štivo za tople jesenske dane, ispod pokrivača, s čajem. Evo prijedloga Alis Marić, autorice popularnog bloga ‘Čitaj knjigu’ koji okuplja knjigoljupce žedne lijepe riječi nudeći im preporuke iz srca...

Alis Marić autorica je popularnog bloga 'Čitaj knjigu'

Alis Marić autorica je popularnog bloga 'Čitaj knjigu'

1. U VODU, Paula Hawkins

Novi psihološki triler autorice romana Djevojka u vlaku učinit će vam ovo ljeto tajnovitim. Ovaj put to je napeta priča o neuhvatljivosti istine i obitelji koja se raspada zbog tajni. Pazite se mirne površine – nikad ne znate što vreba ispod nje!

2. ŠEFICA, Sophia Amoruso

Ova je knjiga napisana za sve djevojke i žene poput Sophije, autsajderice koje traže jedinstven put do uspjeha, čak i kad je taj put prepun prepreka i neprijateljski nastrojenih ljudi. Sophia prenosi svoje poduzetničko iskustvo na duhovit, pametan i inovativan način. Piše o tome kako je kao adolescentica bila autostoperica koja se bavila sitnim krađama i prodajom tih ukradenih stvari. Uvijek je bila švorc, bez cilja, završivši kao portirka koja provjerava osobne iskaznice u predvorju umjetničke škole. Upravo je u tom predvorju odlučila početi prodavati rabljenu robu na eBayu. Danas, jedanaest godina poslije, ona je osnivačica, direktorica i kreativna direktorica Nasty Gala, internetske trgovine odjevnih predmeta, vrijedne više od 100 milijuna dolara s više od 350 zaposlenika.

3. ŠEST MILIMETARA, Josipa Pavičić Berardini

Iskrena, životna i upečatljiva ljudska priča. Josipu Pavičić Berardini poznajemo sa TV-a i iz tiskanih medija. U 35. godini života dijagnosticiran joj je karcinom dojke, veličine 6 milimetara, koji je u njezin život ušao poput najgore turbulencije, donijevši joj strah i tjeskobu. Odluku da bolest prihvati i kroz nju prođe svjesna izbora donijela je sama s puno odgovornosti. Josipa u ovoj ispovijesti iskreno opisuje suočavanje s najtežim odlukama života te pritom navodi sve što bi moglo zatrebati čitateljicama u sličnim životnim okolnostima – od režima prehrane do mailova koje je dobivala nakon izlaska u javnost sa svojom pričom.

4. POSLJEDNJA LJUBAV BABE DUNJE, Alina Bronsky

Alina ima nevjerojatan talent da jako ozbiljne obiteljske probleme i teške teme ispriča na najduhovitiji način. Volim ljude koji život, ma koliko težak i nepredvidiv bio, gledaju kroz ružičaste naočale i s optimizmom. Takva je i baba Dunja, „černobilska povratnica“. Dok cijeli svijet strahuje od zračenja poslije kvara reaktora i katastrofalne nesreće u Černobilu, baba Dunja, bivša pomoćna medicinska sestra, nakon dvadeset godina vraća se u svoje selo, u svoj dom, zajedno s nekoliko starijih istomišljenika. Odlučila je doma dočekati svoju smrt. Kao osamdesetogodišnjakinja ionako nema što izgubiti. Topla i ganutljiva priča o tri generacije žena koja naglašava da su za životnu mudrost presudne upravo godine života.

5. SVE, BAŠ SVE, Nicola Yoon

Ova maštovita priča o mladenačkoj ljubavi i tamnoj strani roditeljske ljubavi ima više dubokih poruka. Ljubav je glavna nit vodilja romana, ali tu je još više riječ o prihvaćanju života onakvim kakav on jest. Govori i o prihvaćanju bolesti, tuge i gubitka, o roditeljskoj sebičnosti i posesivnosti, obiteljskom nasilju, pravom prijateljstvu, kao i o odrastanju i svim promjenama koje ono nosi. Ova će vam knjiga zasigurno uljepšati ljeto, a isto tako i vašoj djeci tinejdžerske dobi.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci