5 knjiga koje ne smijete propustiti na Interliberu

Danas su se otvorila vrata najvažnijeg književnog događanja godine – Interlibera. U nekoliko dvorana na Zagrebačkom velesajmu izdavači izlažu svoje knjige, a očekuje se da će i ove godine omiljeni sajam posjetiti rekordan broj ljudi. Čitatelja je sve više, pa tako i knjiga. Kako se odlučiti za kupnju u tom moru naslova? Nije uvijek lako te smo odlučili predložiti vam nekoliko knjiga koje su nas impresionirale u posljednje vrijeme

12 pravila za život – Jordan B. Peterson

Vjerojatno najutjecajniji noviji naslov iz područja samopomoći napisao je autor koji nam dolazi iz svijeta društvenih znanosti. Pojam samopomoći u ovom slučaju moramo gledati jako široko jer ono na što ste navikli ovdje nećete pronaći. Peterson je logičan mislilac i jasnoća njegova izlaganja je besprijekorna. Naravno, sve što se tiče smisla i svjetonazora je pitanje osnovnog aksioma i vjere i tu objektivnosti nema.

No, autori poput Petersona, intelektualci koji se usude kročiti u nepoznato, svojim će duhom osvježiti svaku kućnu knjižnicu. On nam izlaže svoje misli o redu i kaosu koji se nalaze u svijetu oko nas, pa prema tome i svakom našem djelovanju, skupno i individualno. Kako se snaći u tom plesu nepomirljivih suprotnosti ono je što Petersona čini posebnim. (Verbum)

Recenziju knjige pročitajte OVDJE

knjiga

Okruženi idiotima – Thomas Erikson

Veliko ovogodišnje iznenađenje stiglo nam je iz Švedske. Knjiga komunikacijskog stručnjaka Thomasa Eriksona u Skandinaviji ruši sve rekorde prodaje, ali još nije prevedena na svjetske jezike te je relativno nepoznata. Mali hrvatski izdavač prepoznao je potencijal te je prijevod u naše knjižare stigao prije mjesec dana.

Erikson se oslanja na poznate metode klasificiranja ljudskoga ponašanja, ali ovo je prvi put da su one prilagođene prosječnom čitatelju. Ponovit ćemo, ovdje se radi o ljudskom ponašanju, a ne o urođenim karakteristikama. Ponašanje se može mijenjati i zato je Eriksonova knjiga vrijedna.

Ona ljude dijeli po bojama, objašnjavajući nam njihove glavne značajke. Kako se različite boje mogu uskladiti na najbolji način, opisano je u knjizi na vrlo zanimljiv i praktičan način, a sve je obogaćeno primjerima u kojima ćete se sigurno prepoznati. (Poetika)

Recenziju knjige pročitajte OVDJE

knjiga

Profinjeno umijeće stava j**e mi se – Mark Manson

Ova knjiga jedan je od najprodavanijih naslova na Amazonu 2017. godine, a nedavno je objavljena i kod nas. Izdavač knjige, Ljevak, pomalo kao da se specijalizirao za provokativne self-help naslove, pa je ovo najnoviji u njihovu sjajnom nizu. Manson nije slučajno postao toliko popularan. Kad govorimo o autorima bez dlake na jeziku, Mark sasvim sigurno predvodi jer nema ni jednu.

Knjiga izvrće postavke samopomoći, ali autor argumentaciju potkrepljuje relevantnim izvorima te stoji iza onoga što govori. Preporučuje nam da spoznamo i priznamo vlastita ograničenja jer ćemo tek tada – nakon što prihvatimo svoje strahove, nedostatke i nesigurnosti – biti u stanju početi pronalaziti hrabrost, odgovornost, ustrajnost i sposobnost za život kojem težimo. (Naklada Ljevak)

knjiga

Ne baš savršena mama – Sarah Turner

Još jedan naslov koji ne uljepšava stvarnost, ali ovoga puta o čarima i izazovima roditeljstva. Brojni su priručnici napisani o tome kako biti mama i tata. Takve su knjige prepune savjeta koji, nažalost, najčešće postaju smiješni i neuporabljivi u stvarnosti. Autorica je nevjerojatno iskrena u svom pristupu i ne štedi ni sebe ni djecu. No kada se govori o stvarnom roditeljstvu, postoji opasnost da se ljudi uplaše. Svakako nije lako, prilično je kaotično, ludo, prljavo i bučno.

Ipak, Sarin pristup je vedar i pun humora te se čitatelj lako opušta i vjeruje njezinu iskustvu. Nakon laboratorijskih i teorijskih prikaza majčinstva, došlo je vrijeme za istinu. Da je autorica pogodila u srž svjedoči broj prodanih primjeraka u svijetu koji prelazi uobičajene brojke vezane za ovu temu. Nasmijat ćete se, šokirat ćete se, uzrujati i razveseliti, ali isto ćete tako na svakoj stranici knjige saznati da je roditeljstvo jedna od najljepših stvari u životu. (Egmont)

knjige

Ljubav prema nesavršenom – Haemin Sunim

Podnaslov nove knjige južnokorejskog učitelja zen-budizma reći će vam mnogo: Kako prihvatiti sebe u svijetu koji je opsjednut perfekcionizmom. Ako postoji osoba koju ovo ne bi trebalo zanimati, mi na nju još nismo naišli. Savršenstvo je, a to je tema i gornje knjige o roditeljstvu, preplavilo društvene mreže i medije te se svi previše trudimo dosegnuti visine koje su jednostavno nedostižne. A najljepše od svega je što se zapravo ne trebamo toliko truditi jer je upravo nesavršenstvo ono najljepše i najzdravije u životu.

Tajna nije u dostizanju savršenstva nego u prihvaćanju sebe – onakvima kakvi uistinu jesmo. I to je, paradoksalno, pravo savršenstvo. Haemin nas poziva da si postavimo jedno novo pitanje: Je li možda dovoljno samo postojati? Autor je suosjećajan i topao čovjek i u njegovim se rukama čitatelj osjeća dovoljno sigurnim da si postavi pitanja od kojih je bježao cijeloga života. (Planetopija)

Branko Matijašević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci