12 uzemljujućih rituala: Povežite se sa svojom vlastitom prirodom

Svima nam je prijeko potrebno vratiti se sebi, u tišinu i mir koji se nalaze unutar svakoga od nas – pronaći ono što će nam pomoći da se snađemo i preživimo u svakoj situaciji, osjetimo puninu postojanja, mogućnost izbora, sreću, zadovoljstvo i ispunjenost. Upravo se to postiže malim ritualima uzemljenja, usporavanja i opuštanja...

Žica za uzemljenje

Koliko god možda zvučalo mistično ili zahtjevno, uzemljiti se jednostavno znači povezati se ponajprije s vlastitim tijelom. Stoga su tehnike uzemljenja osmišljene za preraspodjelu energije iz naše glave ili uma u naše tijelo. „Prakticirajući ih gotovo se odmah možemo osjetiti smirenijima i opuštenijima. Naime, većina našeg stresa, tjeskobe i anksioznosti rezultat je slabe ili nikakve povezanosti našeg uma i duha s našim tijelom“, kaže Mirjana Petković, Wingwave i life coach, NLP i mindfulness master trenerica.

Uz povezivanje s tijelom, drugi aspekt uzemljenja odnosi se na obnavljanje naše veze sa Zemljom, tj. elementima iz prirode. Zamislite to ovako: svaka utičnica u kući ima žicu za uzemljenje pa u slučaju kratkog spoja, žica za uzemljenje pruža put struji da se upije u zemlju. Iz perspektive uzemljenja, bez jedne takve „žice“ naše tijelo, koje je stalno u doticaju s različitim električnim uređajima, može završiti put uzemljenja.

Drugim riječima, odvojeni od prirode umjetnim materijalima, u našim se tijelima već dogodio kratki spoj, što rezultira učestalošću fizičkih, emocionalnih i mentalnih poremećaja.

Rješenje leži u izravnom povezivanju sa Zemljom. Dopuštanju da njeno posebno energetsko polje – blagotvorni elektroni, čestice negativnog naboja – sa Zemljine površine upiju, tj. neutraliziraju, sve slobodne radikale pozitivnog naboja u našem tijelu koji uzrokuju kronične upale i bolesti.

„Onog trenutka kada vaše stopalo dodirne zemlju, vaša se fiziologija mijenja. Počinje neposredno uravnoteživanje i uključuje se protuupalna 'sklopka'. Ljudi imaju razne upale jer se nikada ne povezuju sa Zemljom, izvorom slobodnih elektrona koji mogu neutralizirati slobodne radikale u tijelu što uzrokuju bolesti i propadanje stanica“, pojasnio je američki biofizičar i autor dr. James Oschman dodajući da je uzemljenje najlakša i najdublja promjena načina života koju itko može napraviti.

žena

Dopustite si samo biti

O tome svjedoči i Mirjana Petković kojoj je ritualno prakticiranje uzemljujućih metoda pomoglo da lakše prebrodi teška životna poglavlja. „Moj trenutak u kojem se uzemljujem uvijek je na početku i na kraju dana. Svaki dan započinjem zahvalnošću na danu koji je preda mnom i mindfulness meditacijom skeniranja tijela. Dan završavam također zahvalnošću na danu koji je iza mene i svemu onom što sam u tom danu doživjela i osjetila, bez obzira na to je li to bilo lijepo ili manje lijepo iskustvo, te meditiram ili vizualiziram, što mi pomaže vratiti se u svoj centar, u svoje mirno mjesto i pripremiti se za kvalitetan san.“

Life coach Mirjana Petković savjetuje da svaki dan odvojimo trenutak i razmišljamo o svojoj istinskoj prirodi koja jest bezuvjetna ljubav i poštovanje prema životu. „Ništa se ne događa preko noći i ne možemo ubrzati ni stvari ni procese, pa tako nam i za opuštanje, mir i uzemljenje treba malo vremena i redovite prakse. Dopustite si samo biti i otkrit ćete sve ono čarobno što se nalazi unutar vas“, kaže Petković.

Ono što ćemo otkriti o sebi duboko je osobno, ali dobrobiti uzemljenja su generalne. Premda su istraživanja vezana za uzemljenje tek u povojima (počela su prije 15 godina), rezultati su obećavajući i motivirajući. Prema nekima od njih, rituali uzemljenja mogu smanjiti upalne procese, uravnotežiti živčani sustav, poboljšati imunosni odgovor tijela, smanjiti emocionalni stres, potaknuti cirkulaciju i poboljšati raspoloženje.

žena

Ovo su neki od rituala koje možete iskušati, čak i ako živite na asfaltu, da biste ponovo uspostavili ravnotežu i obnovili svoju snagu...

1. Slijedite svoj dah

Uzemljenje može biti lako poput disanja. Učiteljica joge Sandra Petra Pintarić predlaže Ujjayi pranajamu, vrstu opuštajućeg jogijskog disanja koja nas povezuje s energijom elementa zemlje i stimulira korijensku čakru Muladhara. Ova se pranajama naziva i pobjedničko disanje jer uklanja nakupljene otrove, poboljšava našu koncentraciju i fizičku izdržljivost da bismo mogli prebroditi životne izazove, pomaže ublažiti simptome glavobolje i astme, probleme sa sinusima te napadaj panike. Evo kako je prakticirati:

  • Sjednite u udoban položaj, neka vam kralježnica bude uspravna, prsni koš uzdignut, a ramena otvorena i opuštena.
  • Ispružite ruke i stavite dlanove na koljena (okrenuti prema dolje). Možete napraviti i Gjan mudru (vrh palca i kažiprsta se dodiruju i formiraju krug, ostali prsti su ispruženi).
  • Udahnite polako do svog potpunog udaha – Ujjayi dahom, dok se prsa i ramena snažno dižu i otvaraju, brada se spušta prema prsima. Prsa trebaju biti uzdignuta kako bi se postigao puni kapacitet daha i pluća.
  • Zadržite dah nekoliko sekundi dok kontrahirate mišiće anusa (Ashvini mudra). Zatim otpustite kontrakciju te izdahnite polako, snažno, glasno i potpuno, nježno stežući ulaz grkljana, kao pri gutanju ili glasnom zviždanju. Ujjayi disanje treba teći glatko u području stražnjeg dijela grkljana, a zrak dok prolazi kroz njega proizvodi zvuk poput laganog hrkanja. 
  • Ponovite ovu vježbu disanja 6 - 12 puta i nakon toga ostanite nekoliko trenutaka u tišini.

žena

2. Vizualizacija 'Korijenje drveta'

Jedan od najmoćnijih alata za kreiranje željene stvarnosti je vizualizacija, a ovu predivnu uzemljujuću vizualizaciju prenosimo vam iz knjige The Art of Wellbeing, wellness coacha Meredith Gaston. Predočite si korijenje drveta snažno učvršćeno u zemlji. Čak i kada vjetar povija grane drveta, njegovo korijenje ostaje duboko uzemljeno. Mentalno vidite korijenje i osjetite njegovu snagu. Zamislite na trenutak da i vi imate korijenje kojim se čvrsto držite u tlu. Možda biste voljeli zamisliti da korijenje raste iz vaših stopala i grana se u zemlji. Vaše je korijenje toliko pouzdano i jako. Ako ste uzrujani, znajte da je ono toliko snažno te vas učvršćuje i uzemljuje. Kada god se osjetite preopterećeno, prisjetite se ove vizualizacije i spojite se sa svojom snagom. Vaše korijenje je čvrsto i duboko, zemlja vas drži.

3. Položite ruku na srce

Jednostavnu gestu polaganja ruke na srce možete primijeniti bilo kada da biste se „vratili“ u sadašnji trenutak. Kada osjetite kako kuca vaše srce, dobit ćete moćno sredstvo za smirivanje živčanog sustava, stvaranje sigurnosti, prebivanje u vlastitom tijelu i osvještavanje trenutačnog emocionalnog iskustva, umjesto da ga potiskujete. Dovoljno je položiti desnu ruku na srce, zatvoriti oči i napraviti 5 – 6 dubokih udaha i izdaha.

4. Eterična ulja

Mirisne esencije određenih eteričnih ulja mogu vam pomoći da se uzemljite, opustite i osjetite moć sadašnjeg trenutka. Neka od ulja koja možete iskušati u tu svrhu su tamjan, sandalovina, cedar, lavanda, pačuli, bergamot, vanilija, vetiver, a možete upotrijebiti i ono koje vama osobno pruža smiraj i ravnotežu. Nanesite nekoliko kapi na papirnatu ili pamučnu maramicu i duboko udahnite nekoliko puta.

žena

5. Kristali

Kristali koji se povezuju s korjenskom čakrom i energijom uzemljenja snažni su kamenčići poput hematita, jantara, pirita, galena, dimnog kvarca (čađavca), narančastog ili mandarin kvarca i okamenjenog drva. Pomoći će vam odagnati osjećaj nesigurnosti, tjeskobe i okrijepiti vas. Ove kristale možete koristiti u raznim prilikama, primjerice, tijekom meditacije za aktiviranje i čišćenje korjenske čakre ili za vrijeme mindfulness vježbe, a možete jedan odabrani kamenčić nositi u džepu kao stalni podsjetnik na uravnoteženje i uzemljenje.

6. Jutarnje istezanje

Spustite se četveronoške na pod, klečeći na obje noge i oslanjajući se na obje ruke. Dodirivanje tla šakama i stopalima te polagano izvođenje slijeda nekoliko položaja joge, kao što je, na primjer, Pozdrav Suncu, povezujući se s dahom, omogućit će vam početak dana u mirnom i opuštenom stanju. Osim joge, uzemljenje će vam pružiti i tai chi, ples ili hodanje. Sve ove nježne vježbe mogu vam pomoći da se povežete sa svojim tijelom i dahom te se riješite stresa.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci