'12 pravila za život': Knjiga koja je uzdrmala i podijelila svijet

Objavljen je i na hrvatskom veliki bestseler Jordana Petersona kojim je uzdrmao svijet self-helpa, psihologije i filozofije smisla

Dirnuo u gnijezdo stršljena

U akademskim krugovima koji naginju društvenim znanostima, ova je godina nesumnjivo obilježena prisustvom kanadskog profesora psihologije Jordana B. Petersona. Za mnoge, on je intelektualac koji podržava staromodne stavove samo što ih uklapa u diskurs koji je razuman i vođen besprijekornom logikom.

Oni drugi, njegovi sljedbenici, smatraju ga svojevrsnim guruom novoga doba kojem će se prikloniti nove generacije čiji je smjer u životu konfuzan. Ukratko, govorimo o osobi koja je, kako i sama kaže, „dirnula u gnijezdo stršljena“.

Većinom je kontroverza oko autora proizašla iz njegovih videouradaka na YouTubeu te intervjua i govora što redom izazivaju žučne rasprave. Konzervativni stavovi, oni što se vode tradicijom i naslijeđenim strukturama te njihovim očuvanjem, rijetko kad uspiju iznjedriti mislioca Petersenova kalibra.

Kada se s njime suočite u eteru, bolje vam je da znate o čemu pričate jer on stoji iza svega što govori i jasno će vam to izložiti. Iz rečenog, bjelodano je da će mnogima stati na žulj budući da mu politička korektnost nije na prvom mjestu. Peterson se smatra znanstvenikom i zaći će u područja koja mnogi izbjegavaju u strahu da nekoga ne povrijede.

Prvi kamen spoticanja

No vratimo se knjizi. Zašto biste je trebali pročitati, neovisno o tome slažete li se s autorovim pogledom na život? Prvi kamen spoticanja koji bi se mogao dogoditi čitateljima Sense je Petersenov pesimizam. Odnosno, realizam, ako tako želite. On kaže da je patnja neizbježna te da nije uputno truditi se izbjeći je.

Ovo nam je poznato iz budizma, ali Peterson se ne oslanja na tu filozofiju. Bliži mu je Carl Jung s proučavanjem taoizma i arhetipa. Iz taoizma Peterson vuče pojam reda i kaosa, poznati jin i jang. U svakom je redu makar zrnce kaosa, i obratno. Zamijećujete suprotnost s gornjim spominjanjem intelektualnog i racionalnog? Ništa nova – svaki se moralni sud i način života zasniva na nekome vjerovanju…

knjiga

Ako nema vrijednosti, nema ni smisla

Osim toga, autor se u knjizi mnogo bavi smislom. Koji je smisao života? I, evo ga, drugi mogući kamen spoticanja – to nije sreća, kaže Peterson, nego nešto mnogo dublje, što uključuje i patnju. „Bez pozitivnih vrijednosti smisao našega života ne može biti tek neutralan. Budući da smo ranjivi i smrtni, bol i tjeskoba dio su ljudske egzistencije. Moramo imati nešto, nešto što ćemo suprotstaviti patnji koja je svojstvena Biću.“

Pa zatim nastavak: „Dakle, ako nema vrijednosti, nema ni smisla. Međutim, postoji mogućnost sukoba između različitih sustava vrijednosti.“ Kako smo napisali u uvodu, mnogi se s Petersonovim sustavom ne slažu, no barem je isto toliko onih koji ga u potpunosti podržavaju. Ovisno o vašem senzibilitetu, vjerojatno ćete se naći na jednom kraju tih polova.

Pitko, logično, zanimljivo

Njegova pravila, njih 12 iz naslova, usmjerena su na preživljavanje u svijetu u kojem je kaos samo korak do nas. Kaos je ono što u životu ne želimo, ali je svejedno prisutno: bolesti, smrt, raspad veze, prestanak važnih odnosa, siromaštvo, stres – sve što predstavlja neki oblik gubitka tla pod nogama.

Pravila su prilično zdravorazumska: „Odnosite se prema sebi kao prema nekome kome ste dužni pomoći“, „Sprijateljite se s ljudima koji vam žele najbolje“, „Prije nego što počnete kritizirati svijet, prvo vlastitu kuću dovedite u savršen red“, „Pomilujte mačku kada je sretnete na cesti“.

Peterson ova pravila okružuje i upotpunjuje zanimljivim pričama i mislima, uključujući u sve svoje veliko akademsko znanje. Njegov je stil pisanja pitak i logičan, a čini se da posjeduje i veliki dar za pripovijedanje pa je knjiga prilično zanimljiva.

Malo je intrigantnijih naslova od ovog

Ako ste posvećeni istraživanju života i duha, tada ćete znati da su ljudi koji zastupaju stavove suprotne vašima, ili samo djelomično različite, veliki dar koji treba prigrliti. Duhovni je put svake osobe veliki rad i tako mu treba pristupiti.

Petersonova knjiga možda će vas oduševiti, možda razljutiti, ali sigurno ćete je pročitati sa zanimanjem jer ima onu kvalitetu da zaustavi mehaničko razmišljanje i izbaci vas iz šina kolotečine. Budući da je bestseler, teško je reći kako će joj vrijeme presuditi, ali dotad, malo je intrigantnijih naslova od ovog. (Verbum, 168,00 kn)

Branko Matijašević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci