Salata od tjestenine na orijentalni način

Tjestenina od leće ili pak integralna odlična su zamjena za klasične špagete, uz mnogo povrća i začina takav je obrok cjelovit

250 g ramen tjestenine
100 g graška
¼ glavice mladoga kupusa
1 vezica mladoga luka (5 - 6 komada)
1 crvena ljuta papričica
listići svježeg korijandra

Za brzo ukiseljeni krastavac:
1 krastavac
2 mlada luka
60 ml octa od rižina vina ili jabučnoga octa
2 žlice tamarija (umaka od soje)
1 žličica svijetloga sirovoga šećera
žličica svijetloga sezamova ulja

Za preljev:
4 žlice kikiriki-maslaca (sobne temperature)
5 žlica tople vode
½ limete ili manjeg limuna, svježe iscijeđen sok
3 žlice jabučnoga octa
1 žličica smeđega šećera
2 žlice tamarija (umaka od soje)
½ žličice luka u prahu
½ žličice češnjaka u prahu
¼ žličice kajenskoga papra

U jednom manjem i jednom većem loncu zagrijte vodu; kad zakipi, u manji lonac stavite kuhati grašak, a u veći ramen tjesteninu (za duljinu kuhanja pogledajte uputu na pakiranju). Za to vrijeme pripremite krastavac: dobro ga operite pa prerežite popola po dužini, a zatim svaku polovicu narežite na tanke ploške. Mladi luk očistite i narežite na kolutiće. U zdjeli pomiješajte ocat, tamari, šećer i sezamovo ulje. Dodajte narezani krastavac i mladi luk te ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremate ostale sastojke (krastavac možete pripremiti i nekoliko dana prije i držati ga u hladnjaku).

Mladi kupus narežite na tanke rezance, a mladi luk na kolutiće. Papričicu operite, očistite i ukoso narežite na tanke kolutiće. Kuhani grašak i tjesteninu procijedite. Sve dodajte u zdjelu u kojoj je krastavac. Pomiješajte sastojke za preljev i prelijte po sastojcima u zdjeli pa dobro promiješajte. Pospite listićima svježeg korijandra.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci