Ljetna salata od koromača i kvinoje

Dobro raspoloženje i ljeto idu ruku pod ruku, a osnova dobrog raspoloženja je zdravlje. U ove dane, kad sunce uzima vlažnost iz prirode, kad i sami lako dehidriramo, važno je obratiti pozornost na prehranu; okrenuti se sezonskim laganim obrocima i unositi u organizam dovoljno tekućine. Salata od koromača pomoći će vam u borbi protiv anemije te ojačati imunitet

Namirnice kojima ljeti treba dati prednost su one s mnogo „sokova“. To su slatko voće i povrće poput grožđa, lubenice, dinje, šljive tikvice, grahorica, sjemenki bundeve i suncokreta, svježeg bosiljka, mladog špinata... Ove će sezonske namirnice poboljšati unutarnju ravnotežu našeg tijela i učiniti nas spremnijima da se izložimo vrućinama i uživamo u zabavnoj strani ljeta.

Salata od koromača i kvinoje

Sastojci:
75 ml maslinova ulja
3 veća korijena koromača
3 žlice vinskog octa
1 žlica smeđega šećera
150 g kvinoje
300 g skuhanog boba
1,5 žličica kima
listovi metvice (prema ukusu)
kopar (prema ukusu)
40 g ribiza
3 limete
1 zelena paprika
sol i crni papar

Priprema:
Tri žličice maslinova ulja zagrijte u tavi pa dodajte koromač, promiješajte i na laganoj vatri pržite otprilike 10 minuta, dok koromač ne postane potpuno mekan i prozirne zlatne boje. Dodajte šećer, ocat i pola žličice soli pa kuhajte nekoliko minuta, a potom ostavite sa strane da se ohladi.

Kvinoju skuhajte prema uputama na pakiranju, zatim je isperite hladnom vodom i ostavite u cjediljci da se ocijedi i osuši. Potom je pomiješajte s koromačem pa dodajte skuhani bob, nasjeckanu zelenu papriku, kim, začine, preostalo maslinovo ulje, sok limete, ribizle, malo soli i papra. Pažljivo promiješajte i poslužite.

Aleksandra Maček (vlasnica restorana Radost Fina Kuhinja)

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci