Fine zimske salate: Pečeni kozji sir s gljivama i rikulom

Salate nisu samo vjerni pratioci ljeta. Zimi ih možete obogatiti vrijednim sastojcima koji će ovo jednostavno jelo podići na novu razinu. Uz malo planiranja, salatu možete ponijeti i na posao ili izlet te uživati u kvalitetnom, nutritivno bogatom obroku

800 g smeđih (zlatnih) šampinjona srednje veličine
maslinovo ulje, za pečenje
sol i papar
100 g kozjega sira, izdrobljenog
svježa majčica dušica
200 g rikule
300 g dimljene slanine, narezane na tanke prutiće i prepržene
50 g oraha, preprženih i nakrupno nasjeckanih
6 tostiranih šnita kruha od kiselog tijesta, za posluživanje

ZA UMAK:
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
2 žličice crvenog vinskoga octa
1/3 šalice maslinova ulja

1. Zagrijte pećnicu na 200 °C. U posudu za pečenje poslažite klobuke očišćenih gljiva, polijte ih s malo maslinova ulja i začinite solju i paprom, pa ih napunite sirom i majčinom dušicom. Pecite 7 - 10 minuta.

2. UMAK: U manjoj posudi pomiješajte ocat i češnjak, dodajte maslinovo ulje pa dobro promiješajte da se sastojci prožmu. Začinite po želji.

3. POSLUŽIVANJE: Na pladnju napravite posteljicu od rikule pa na nju složite gljive, pospite ih slaninom i orasima te prelijte umakom. Poslužite s tostiranim kruhom.

Recepti i fotografije: Rex Features/Profimeda

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci