Veganska pizza

Bez sira, rajčice i mesa, a opet sa svim zamjenskim varijantama

SASTOJCI ZA TIJESTO

šalica polubijelog brašna
šalica kukuruznog brašna
šalica cjelovitog pšeničnog ili pirovog brašna
vrećica praška za pecivo
1/2 žličice soli
1-1,5 šalica vode
žlica ulja

Izmiješajte sve tri vrste brašna zajedno s praškom za pecivo i solju. Postupno dodajte vodu i mijesite rukama. Tijesto ne smije biti teško i suho već rahlo. Dovoljno je mijesiti toliko dok se sastojci ne sjedine u homogenu smjesu koja se ne lijepi za prste. Na kraju dodajte ulje i premijesite tijesto.Gotovo tijesto za pizzu rastegnite i razvucite rukama na nauljenom i pobrašnjenom pravokutnom limu za pečenje, promjera 32 cm.

ZAMJENA ZA SIR

150 g tofua
žlica umeboshi octa
1 dl sojinog vrhnja
prstohvat bosiljka

Vilicom usitnite tofu, dodajte mu bosiljak, sojino vrhnje i umeboshi ocat. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji desetak minuta.

ZAMJENA ZA RAJČICU

2 mrkve
peršin
mala oguljena cikla
2 prstohvata bosiljka
2 prstohvata timijana
2 žlice maslinovog ulja

Skuhajte cijelu mrkvu, peršin i ciklu. Ručnim mikserom napravite pire u koji ćete staviti začine i maslinovo ulje.

NADJEV

2 žlice kukuruza
1/2 luka
10 maslina kalamata
50 g tikvica
3-4 šampinjona ili shitake gljiva prženih na ulju
origano

Posložite na pizzu zamjenu za rajčicu, zatim lagano stavite zamjenu za sir, bez pritiskanja. Na tofu stavite kukuruz, tanke ploškice tikvice, gljive i luk narezan na polumjesece. Pred kraj pečenja stavite i masline.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30 minuta. Kad izvadite iz pećnice, začinite origanom.

Željka Fordren Jambrešić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci