Recept za originalnu pizzu Margheritu

Napuljska pizza Margherita danas je zaštićena kao izvorni napuljski proizvod. Evo kako je rade u napuljskim pizzerijama

Tijesto

Umijesite tijesto: ulijte litru vode u mikser, otopite oko 50-55 g soli, dodajte 0,2 kg brašna i 3 g kvasca. Miksajte i potom postupno dodajte još 1,8 kg brašna dok ne postignete željenu konzistenciju.

Nakon 20-ak minuta trebala bi se formirati lopta od tijesta. Smjesa treba biti ljepljiva, glatka i elastična. Izvadi se na radnu plohu i ostavi da stoji dva sata pokrivena vlažnom krpom.

Potom se uz pomoć špatule podijeli na nekoliko jednakih komada i formira u lopte. To se radi isključivo rukama te se ta tehnika zove staglia a mano. Za izvornu napuljsku pizzu (Verace Pizza Napoletana) loptice tijesta (panetti) moraju težiti između 180 i 250 g.

Nakon što ste formirali loptice, ostavite ih u plastičnim kutijama da se polako dižu na sobnoj temperaturi. Ova faza traje između 4 i 6 sati. Nakon toga spremne su za upotrebu. Izvade se iz kutije i stave na pobrašnjenu površinu. Mehaničkim potezima od sredine prema rubovima, tijesto se rukama razvlači i okreće više puta, a na kraju treba biti samo četiri milimetara tanko u sredini i maksimalno 1-2 cm po rubovima.

Nadjev

Služeći se žlicom, kružnim potezima namažite svježe, vilicom zdrobljene ili propasirane rajčice (svježe rajčice možete potopiti u kipuću vodu da biste im lakše ogulili kožu). Premažite cijelu pizzu osim nekoliko centimetara rubnog dijela. Dodajte malo soli (ako već nije u rajčici), a potom tanko narezane šnite mozzarelle složite po cijeloj pizzi, osim po rubu. Na kraju se dodaju svježi listovi bosiljka te sve lagano poškropi djevičanskim maslinovim uljem, koristeći kružne poteze, od sredine prema rubovima.

Pizza se u pizzeriji peče manje od minute, no u pećnici će to trajati barem 15-20 minuta pa je u tom slučaju bolje da se bosiljak doda naknadno, kada je pizza već pečena.

Ivana Kovačić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci