Recept za najbolju vegansku pizzu

"Moja klijentica Ana i njena sestra vole pizzu toliko da su smislile način da je naprave s jako malo brašna. Nakon što mi je Ana prenijela njihovu tajnu, bacio sam se na gotovo nemoguć zadatak: napraviti najbolju vegansku pizzu koja ima okus sira – ali da nema sira. Rezultat je veganska pizza s nula kolesterola, malo ugljikohidrata i dobrom porcijom kvalitetnog proteina. Bilo bi mi drago da se i vama svidi", kaže naš suradnik Dragan Šurlan

Sastojci za tijesto:
35 g pšeničnog glatkog brašna
15 g integralnog brašna
1 kvasac u prahu (7g)
1 čajna žličica soli
5 jušnih žlica vode

Sastojci za umak od rajčice:
250 g passata di pomodoro umaka
1 žličica: ulja, šećera i brašna
2 veća režnja češnjaka
1 jušna žlica origana

Što sve ide na pizzu:
150 g kukuruza
150 g šampinjona
2 jušne žlice Annapurna tofu paštete
100 g Annapurna pečeni tofu paprika
1 jušna žlica origana

Kako napraviti tijesto:
Promiješati brašno, kvasac, sol i vodu dok se tijesto ne poveže. Mijesiti dok ne postane glatko. Pustiti da se tijesto digne (ostaviti pokriveno na toplom 20 minuta).

Kako napraviti umak:
Na laganoj vatri, na maslinovom ulju malo propržiti sitno sjeckani češnjak. Dodati žličicu brašna i miješati dok ne požuti. Dodati umak od rajčice (passata di pomodoro) i miješati dok ne zakuha. Dodati šećer i origano i kuhati još 10-ak minuta na laganoj vatri.

Kako složiti pizzu:
Posudu za pečenje (35x25cm) namazati s maslinovim uljem i zagrijati pećnicu na 180. Staviti tijesto u posudu i razvaljati na veličinu posude. Na tijesto ravnomjerno razmazati umak od rajčice i tofu paštetu. Nadrobiti i naslagati tofu. Zatim naslagati kukuruz, šampinjone te dodati origano. Peći 20-ak minuta. Razrezati pizzu na pola.

Dragan Šurlan, psiholog i trener, www.30dana.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci